ΑΘΗΝΑ
21:26
|
26.05.2024
“Μόλις εξασφαλιστεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τις μαθήτριες”, είπε εκπρόσωπος της νέας ηγεσίας του Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διαβεβαίωσε πως τα κορίτσια θα επιστρέψουν στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόλις η νέα ηγεσία του Αφγανιστάν δημιουργήσει και εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την επιστροφή τους. Προς το παρόν, πάντως οι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν μόνο με αγόρια μαθητές και άντρες δασκάλους.

“Δεν είμαστε κατά της παιδείας των κοριτσιών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” (Ντερ Σπίγκελ) και πρόσθεσε, “ακόμα εργαζόμαστε πάνω στους μηχανισμούς που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή τους στα σχολεία”. Ο ίδιος αξιωματούχος των Ταλιμπάν εξήγησε ότι πρέπει να εγγυηθούμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον και την ασφαλή μετακίνηση για να επιτραπεί η επιστροφή των μαθητριών στα σχολεία. Διευκρίνισε ότι νομικοί ακαδημαϊκή θα παρουσιάσουν μια έκθεση για το πώς θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την επιστροφή των κοριτσιών και των γυναικών στην παιδεία και στην εργασία.

Μαθήτριες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο BBC συντετριμμένες μετά τον αποκλεισμό από τις σχολικές αίθουσες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ γονείς έκαναν λόγο για ζοφερές προοπτικές. “Όλα φαίνονται πολύ σκοτεινά. Κάθε μέρα ξυπνάω και αναρωτιέμαι γιατί είμαι ζωντανή; Πρέπει να μείνω στο σπίτι και να περιμένω να χτυπήσει κάποιος την πόρτα και να μου ζητήσει να τον παντρευτώ; Αυτός είναι ο σκοπός της γυναίκας;” αναρωτήθηκε ένα κορίτσι.

Ο πατέρας της υπερθεμάτισε λέγοντας το εξής: “Η μητέρα μου ήταν αναλφάβητη και ο πατέρας μου την εκφοβίζει συνεχώς και την αποκαλεί ηλίθια. Δεν θα ήθελα η κόρη μου να γίνει σαν τη μαμά μου”.  Μια άλλη 16χρονη μαθήτρια από την Καμπούλ έκανε λόγο για “θλιβερή μέρα”. “Ήθελα να γίνω γιατρός. Και αυτό το όνειρο έχει εξαφανιστεί. Δεν νομίζω ότι θα μας άφηναν να επιστρέψουμε στο σχολείο. Ακόμα κι αν ανοίξουν ξανά τα γυμνάσια, δεν θέλουν οι γυναίκες να μορφωθούν”.

Πολλοί φοβούνται την επιστροφή του καθεστώτος στη μορφή που είχε τη δεκαετία του 1990 όταν οι Ταλιμπάν περιόρισαν σημαντικά τα δικαιώματα κοριτσιών και γυναικών.

Χθες Κυριακή ο νέος δήμαρχος της αφγανικής πρωτεύουσας και μέλος των Ταλιμπάν, Αμπντουλάχ Νομανί, ενημέρωσε τις γυναίκες υπαλλήλους του δήμου του πως θα πρέπει να σταματήσουν να προσέρχονται στην εργασία τους, αν η τελευταία είναι δυνατό να γίνει και από κάποιον άντρα. Πρόσθεσε επίσης πως η οργάνωση των Ταλιμπάν “θεωρεί αναγκαίο οι γυναίκες να σταματήσουν να εργάζονται για ένα χρονικό διάστημα”.

Στο μεταξύ μαχητές της ισλαμιστικής ομάδας ξυλοκόπησαν γυναίκες που διαμαρτύρονταν ενάντια στην προσωρινή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Τέλος, την περασμένη Παρασκευή, οι Ταλιμπάν φέρεται πως έκλεισαν το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων αντικαθιστώντας το με ένα τμήμα που κάποτε επέβαλε αυστηρά θρησκευτικά δόγματα.

Με πληροφορίες από RT News, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ στην Κω

Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Αρμενία

Το Ισραήλ περνά από τις στοχοποιήσεις σε επιθέσεις αμφισβητιών του

Τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα