ΑΘΗΝΑ
15:32
|
18.04.2024
Οι στάχτες του ηγέτη του “Φωτεινού Μονοπατιού” θα σκορπιστούν σε μυστική τοποθεσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές στο Περού αποφάσισαν τελικά να αποτεφρώσουν τη σορό του Αμπιμαέλ Γκουσμάν, του ιδρυτή και ηγέτη της μαοϊκής αντάρτικης οργάνωσης “Φωτεινό Μονοπάτι” και να σκορπίσουν τις στάχτες του σε μυστική τοποθεσία.

Ο Αμπιμαέλ Γκουσμάν απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στις 11 Σεπτεμβρίου κι ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης καταδικασμένος για τρομοκρατία το 2006 και το 2018. Ο επονομαζόμενος “Πολ Ποτ των Άνδεων” εισήχθη σε νοσοκομείο στις 20 Ιουλίου και πέθανε “μετά από επιδείνωση της υγείας του” στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της ναυτικής βάσης του Καλάο, κοντά στη Λίμα. Σύμφωνα με την περουβιανή δικαιοσύνη ο Αμπιμαέλ Γκουσμάν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Το δίλλημα της αποτέφρωσης ή ταφής του εκλιπόντος απασχολούσε για εβδομάδες τις αρχές του Περού που δεν ήθελαν με τίποτα ο τάφος του Αμπιμαέλ Γκουσμάν να μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος.

Η χήρα του Γκουσμάν, Ελένα Ιπαραγκίρε, πρώην ηγετικό στέλεχος στο “Φωτεινό Μονοπάτι”, η οποία επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης, ζήτησε ο σύζυγός της να αποτεφρωθεί και να παραλάβει η ίδια τις στάχτες του. Η Ιπαραγκίρε και ο Γκουσμάν φυλακίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 1992 και παντρεύτηκαν το 2010 αν και κρατούνταν σε ξεχωριστές φυλακές.

Η αποτέφρωση κατέστη εφικτή με νέο νόμο που ψηφίστηκε μόλις στις 16 Σεπτεμβρίου. Ο νέος νόμος επιτρέπει στις περουβιανές αρχές να προχωρούν στην αποτέφρωση καταδικασθέντων για τρομοκρατία. Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι στάχτες του εκλιπόντος θα σκορπιστούν εντός 24 ωρών μετά την αποτέφρωσή του.

Η νεκροψία διαπίστωσε ότι ο Γκουσμάν πέθανε από πνευμονία που έπληξε και τους δύο πνεύμονες, ασθένεια που σχετίζεται με την Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους που διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεργασία με το Ισραήλ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τη προστασία δεδομένων εγκεφαλικής δραστηριότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα