ΑΘΗΝΑ
19:12
|
25.04.2024
Χιλιάδες συλληφθέντες πρόσφυγες από την επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στη λιβυκή πόλη Gargaresh με πρόσχημα την προστασία από το λαθρεμπόριο ανθρώπων και ουσιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν την Παρασκευή (1/10) κατά τη διάρκεια της αγριότερης, κατά τις μαρτυρίες ακτιβιστών, επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Gargaresh, στο πλαίσιο αυτού που οι αρχές περιέγραψαν ως «εκστρατεία ασφαλείας κατά της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου ουσιών».

Κατά τις αρχικές τους δηλώσεις, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών, που ηγήθηκε της επιχείρησης, έκαναν λόγο για περίπου 500 συλλήψεις, οι οποίες ωστόσο ανήλθαν σε περισσότερες από 4.000, χωρίς παράλληλα να υπάρξει η παραμικρή αναφορά για σύλληψη διακινητών ή λαθρεμπόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα του Associated Press, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως οι αρχές «θα απελάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους» από τους χιλιάδες κρατουμένους που, όπως προκύπτει από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποχρεώθηκαν να παραμείνουν επί ώρες στο έδαφος στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαλογής και Επιστροφής (Collection and Return Center) στην Τρίπολη. Κατά την ίδια πηγή, οι πρόσφυγες έχουν ήδη μετακινηθεί σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη και τις γύρω πόλεις και πρόκειται να απελαθούν, καθώς υποστηρίζεται ότι ζούσαν παράνομα στη χώρα επί σειρά ετών. 

Σύμφωνα με τον Tarik Lamloum, Λιβύο ακτιβιστή που συνεργάζεται με τον Οργανισμό Belaady για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σοβαρά ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων εγείρονται κατά την διάρκεια της τελευταίας επιδρομής, ειδικά σε ό,τι αφορά στον τρόπο κράτησης γυναικών και παιδιών. Την ίδια ώρα, εικόνες από το Gargaresh που κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να απεικονίζουν τους πρόσφυγες δεμένους πισθάγκωνα, ενώ σε εναέρια φωτογραφία εντοπίζονται άντρες ξαπλωμένοι στο έδαφος σε ένα σταυροδρόμι, με στρατιωτικά φορτηγά και φρουρούς γύρω τους. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εξέφρασε την ανησυχία του για την ανοδική τάση του αριθμού των αγνοουμένων προσφύγων και μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη που συλλαμβάνονται και επαναπροωθούνται στη Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή έχει τεκμηριωθεί ότι συχνά κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, ενώ οι φρουροί έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση γυναικών μεταναστών σε τουλάχιστον ένα κρατικό κέντρο κράτησης. Πολλοί από αυτούς απλώς εξαφανίζονται από τα κέντρα κράτησης και πωλούνται σε διακινητές ή σε άλλα κέντρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα