ΑΘΗΝΑ
21:26
|
24.04.2024
Τουλάχιστον έξι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εντάσεων που ξέσπασαν στο υπερπλήρες κέντρο κράτησης όπου χιλιάδες βρίσκονται φυλακισμένοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την δολοφονία τουλάχιστον έξι προσφύγων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη από τις δυνάμεις ασφαλείας σε κέντρο κράτησης της Λιβύης καταγγέλλει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εφιστώντας εκ νέου την προσοχή στην ανάλγητη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών στην χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του ΔΟΜ, οι φρουροί του κέντρου κράτησης Mabani προέβησαν σε εκτεταμένη χρήση πυρών κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και απόπειρας απόδρασης ορισμένων από τους κρατούμενους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άτομα να τραυματιστούν βαριά, ενώ 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Η χρήση υπέρμετρης βίας και καταστολής, που συχνά οδηγούν σε θανάτους δεν είναι ασυνήθιστη στα κέντρα κράτησης της Λιβύης», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη, Federico Soda, συμπληρώνοντας πως «μέλη του προσωπικού του ΔΟΜ που ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κάνουν λόγο για τραυματίες πρόσφυγες ξαπλωμένους στο έδαφος μέσα σε λίμνη αίματος». 

Πρόκειται για την δεύτερη φορά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα που οι χιλιάδες φυλακισμένοι πρόσφυγες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ακραία χρήση βίας των λιβυκών δυνάμεων καταστολής σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που μετά από πρόσφατη επίσκεψη κατήγγειλαν πως η ομάδα που βρέθηκε στο κέντρο κράτησης «άκουσε σφοδρούς πυροβολισμούς σε πολύ κοντινή απόσταση και βρέθηκε μπροστά στον ανελέητο ξυλοδαρμό μιας ομάδας ανδρών, που αργότερα αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε οχήματα και οδηγήθηκαν σε άγνωστο προορισμό».

Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονία των έξι προσφύγων, καθώς και οι δεκάδες τραυματισμοί έρχονται μία μόλις εβδομάδα μετά την αγριότερη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Gargaresh, στο πλαίσιο αυτού που οι αρχές περιέγραψαν ως «εκστρατεία ασφαλείας κατά της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου ουσιών», κατά την οποία συνελήφθησαν περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες. 

«Μας έβαλαν σε γεμάτα κελιά όπου δεν μπορούσαμε καν να αναπνεύσουμε. Δεν υπήρχε φαγητό, νερό, οξυγόνο» ανέφερε στο Associated Press ο 24χρονος Gabriel Akoulong από το Καμερούν, ο οποίος κατόρθωσε να δραπετεύσει από το κέντρο κράτησης. «Εξακολουθώ να αναρωτιέμαι γιατί συλληφθήκαμε και φυλακιστήκαμε» συμπλήρωσε.

«Να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρωπαϊκή Ένωση» 

«Ορισμένα πρόσωπα φέρουν ειδική ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται, είτε επειδή εμπλέκονται άμεσα σε αυτές, είτε επειδή χρησιμοποιούν την εξουσία τους προκειμένου να τις συγκαλύψουν. Ήρθε η ώρα για τον ΟΗΕ και την επιτροπή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράση και να καταγράψουν ορισμένα άτομα» δήλωσε μιλώντας στο Associated Press ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κεντρική Μεσόγειο, Vincent Cochetel, επισημαίνοντας πως «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι απάνθρωπες συνθήκες» που επικρατούν στα υπερπλήρη κέντρα κράτησης της Λιβύης δημιούργησαν συνθήκες χάους, το οποίο περιελάμβανε «πυροβολισμούς αδιακρίτως».

Σε μια ιδιαιτέρως μετριοπαθή δήλωση, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, Peter Stano, ανέφερε από την πλευρά του πως «τα μέλη της Επιτροπής καταδικάζουν το περιστατικό και αναμένουν την πλήρη διερεύνησή του», αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό, εν αναμονή διευκρινίσεων για το τις συνθήκες του συμβάντος. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα