ΑΘΗΝΑ
00:56
|
24.04.2024
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνορωσική Λέσχη “Διάλογος” ανέδειξε την αδιάρρηκτη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη και τους λαούς τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο (Τζαβέλλα 7 Χαλάνδρι), με τίτλο “Η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας στον 19ο αιώνα”. Διοργανώτρια ήταν η Ελληνορωσική Λέσχη “Διάλογος”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του κοινού Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα και με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα.

Το θέμα της ημερίδας ήταν από μόνο του αρκετά “ιντριγκαδόρικο”, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Ρωσία, είτε σε συμπόρευση, είτε ευρισκόμενες σε διαφορετικά πολιτικά, κυρίως, στρατόπεδα, είχαν και έχουν στενούς δεσμούς, λόγω των κοινών πολιτισμικών και θρησκευτικών τους αναφορών. Οι διοργανωτές της ημερίδας ήθελαν να καταδείξουν την αδιάρρηκτη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη και τους λαούς τους μέσα από μία ιστορική αναδρομή γεμάτη χρήσιμες γνωστικές πληροφορίες, αλλά και συμπεράσματα γύρω από το πρόσφατο, σχετικά, παρελθόν, με το βλέμμα στο μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων. Και, κατά την άποψη του γράφοντος, πέτυχαν απόλυτα το σκοπό τους.

Στην επιστημονική ημερίδα προσκλήθηκαν και παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους οι ακόλουθοι ομιλητές:

Αντωνία Διάλλα, ιστορικός, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών – “Η Ρωσία και η Μεσόγειος κατά την εποχή των επαναστάσεων

Σεργκέι Περεβέζεντσεβ, ιστορικός, φιλόσοφος, συγγραφέας, καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Ρωσίας – “Ελληνικό project” της Μεγάλης Αικατερίνης υπό το φως των παραδοσιακών ρωσικών πνευματικών και πολιτικών αξιών

Δημήτρης Σταματόπουλος, ιστορικός, καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – “Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας μετά το Συνέδριο της Βιέννης έως τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο 1828-29

Γκαλίνα Αξιόνοβα, ιστορικός, καθηγήτρια έδρας Ιστορίας της Ρωσίας του Ινστιτούτου ιστορίας και πολιτικής του Κρατικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Μόσχας – “Κριμαϊκός πόλεμος (1853-1856): Ένας τοπικός ή παγκόσμιος πόλεμος;

Ισμήνη Κριάρη, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου και πρ. Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών – “Η Ρωσία στην τελευταία Κρητική Επανάσταση του 1897”.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν η “ψυχή” της Ελληνορωσικής Λέσχης “Διάλογος” Θεόδωρος Ιγνατιάδης.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, ενώ παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου: από τη ΝΔ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος και από το ΜέΡΑ25 η Μαρία Απατζίδου. Παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Φίλων της Κριμαίας Κώστας Ήσυχος και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία επίσης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους.

Στις περίπου δυόμιση ώρες που κράτησε το βασικό μέρος της εκδήλωσης, οι ομιλητές ανέδειξαν γνωστές και άγνωστες πτυχές των ελληνορωσικών πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων κατά τον 19ο αιώνα, τότε δηλαδή που δημιουργήθηκε και στάθηκε στα πόδια του το νεαρό ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η σύνδεση των γεγονότων στον ελλαδικό χώρο με αυτά που συνέβαιναν στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή γύρω από αυτόν και κυρίως στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου των Μεγάλων Δυνάμεων της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι συμμαχίες τους αλλά και οι συγκρούσεις τους με τη Ρωσική, αλλά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Είναι βέβαιο, πως όσοι τυχεροί παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή βγήκαν, αν μη τι άλλο, πιο “πλούσιοι” σε γνώσεις και κατανόηση των γεωπολιτικών συγκυριών της Ευρώπης του 19ου αιώνα. Το πώς συνδέονται τα γεγονότα εκείνης της εποχής με τη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Γλωσσική δικτατορία» στη σύγχρονη Ουκρανία: Το «απαρτχάιντ» κατά της ρωσικής γλώσσας σήμερα

Όχι σε βάρος των υπολοίπων εθνών, αλλά δίπλα τους και με σεβασμό σε όλες τις ιστορικές, πολιτιστικές και γλωσσικές ταυτότητες του πολυεθνικού λαού της περιοχής.
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα