ΑΘΗΝΑ
04:05
|
05.05.2024
Ουρές σε καταστήματα, κοσμοσυρροή σε παμπ καθώς οι Αυστραλοί επανακτούν κάποιες από τις ελευθερίες τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Σίδνεϊ της Αυστραλίας βγήκε από το αυστηρό λοκντάουν των περίπου τεσσάρων μηνών και οι ντόπιοι έσπευσαν να ξαναζήσουν κάποιες από τις ελευθερίες που στερήθηκαν λόγω της πανδημίας. Στην πόλη των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, το μέτρο της καραντίνας είχε αποφασιστεί τον περασμένο Ιούνιο για να αποτραπεί η μετάδοση του κορονοϊού και ειδικότερα, της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Η καραντίνα ήρθη έπειτα από 107 ημέρες περιοριστικών μέτρων, λόγω της μείωσης των μολύνσεων – 477 κρούσματα καταγράφηκαν την Κυριακή στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας – και της προόδου του εμβολιασμού, με περισσότερο από το 70% των πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 90% με μία δόση.

Πλήθος κόσμου σχημάτισε ουρές έξω από εμπορικά καταστήματα και παμπ που άνοιξαν τα μεσάνυχτα ειδικά για τους εμβολιασμένους και για την περίσταση της άρσης της καραντίνας.

Όσοι δεν βγήκαν έξω επισκέφτηκαν σπίτια συγγενών και φίλων. Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν ξανά σήμερα Δευτέρα.

Από τον Ιούνιο, τα καταστήματα, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις είχαν κλείσει για τις λεγόμενες “μη βασικές” δραστηριότητες. Οι μετακινήσεις περιορίζονταν στην απόσταση των πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι και δεν ήταν δυνατές οι επισκέψεις σε συγγενείς, η αθλητική δραστηριότητα, η είσοδος σε μαγαζιά για ψώνια ή να παραβρεθεί κανείς σε κηδεία.

“Λίγες χώρες υιοθέτησαν μια τόσο αυστηρή προσέγγιση, ακόμη και ακραία, στη διαχείριση της νόσου Covid όσο η Αυστραλία”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιμ Σουτφομασάν, πανεπιστημιακός, Αυστραλός πρώην Επίτροπος για τις διακρίσεις.

Περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν για λίγες εβδομάδες όσον αφορά τις συναθροίσεις και τα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς και την πλήρη επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των σχολείων. Η χαλάρωση των μέτρων αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους πολίτες.

“Περάσαμε 100 πολύ δύσκολες ημέρες”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ντόμινικ Περοτέτ και πρόσθεσε, “οι προσπάθειες που καταβάλαμε όλοι μας και το ότι ο κόσμος εμβολιάστηκε μας οδήγησαν σε αυτή τη μεγάλη ημέρα”.

Ο  Περοτέτ προειδοποίησε ότι αναμένεται μια νέα αύξηση κρουσμάτων νέου κορονοϊού, αλλά διαβεβαίωσε πως το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει. “Θα δούμε μια αύξηση στις εισαγωγές για νοσηλεία, αλλά δεν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”, είπε ο κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουλίας.

Το λοκντάουν στη Καμπέρα αναμένεται να αρθεί την ερχόμενη Παρασκευή ενώ η Μελβούρνη εκτιμάται ότι θα βγει από την καραντίνα στα τέλη του Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα