ΑΘΗΝΑ
14:25
|
26.04.2024
Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων θα επιδιώξει ποινική δίωξη σε βάρος του για “περιφρόνηση” του Κογκρέσου και “παρακώλυση” του έργου του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διενεργεί έρευνα για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου εντός και εκτός του Καπιτωλίου από ακροδεξιούς, οπαδούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλους, ανακοίνωσε ότι επιδιώξει ποινική δίωξη σε βάρος του Στιβ Μπάνον για “περιφρόνηση” του Κογκρέσου και “παρακώλυση” του έργου του. Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής χθες Πέμπτη αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ως εκ τούτου ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι θα θέσει σε ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη πρόταση παραπομπής του Στιβ Μπάνον στη δικαιοσύνη για περιφρόνηση του σώματος.

Ο Στιβ Μπάνον, 67 ετών, είχε κλητευθεί από την επιτροπή, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι οι πρώην συνεργάτες του καλύπτονται από το “κυβερνητικό προνόμιο” που έχει επικαλεστεί κι ο ίδιος αρνούμενος να συμμορφωθεί σε κλητεύσεις και αιτήματα να δώσει πληροφορίες σε δικαστήρια και στο Κογκρέσο.
 
“Ο κ. Μπάνον αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή, αντ’ αυτού κρύβεται πίσω από τις ανεπαρκείς, υπερβολικά ευρείες και αόριστες δηλώσεις του πρώην προέδρου περί κάποιων υποτιθέμενων (κυβερνητικών) προνομίων. Απορρίπτουμε πλήρως τη θέση αυτή”, τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον. Η επιτροπή “δεν θα ανεχθεί ανυπακοή στις κλητεύσεις της” και κατά συνέπεια, “θα πρέπει να αρχίσουμε διαδικασίες για την παραπομπή του κ. Μπάνον στη δικαιοσύνη για περιφρόνηση” του κοινοβουλίου, που αποτελεί ποινικό αδίκημα, και “παρακώλυση του έργου” του, πρόσθεσε ο Μπένι Τόμσον. Οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι ο Μπάνον εσκεμμένα προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ενός έτους και καταβολή προστίμου.

Ο Μπάνον, από τους αρχιτέκτονες της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα των ακινήτων το 2016, παραμερίστηκε μάλλον γρήγορα από τον πρώην πρόεδρο. Τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του πάντως, ο κ. Τραμπ του απένειμε χάρη, τερματίζοντας έτσι την δίωξη σε βάρος του για κατάχρηση. Αν και δεν είχε κανένα αξίωμα την 6η Ιανουαρίου, ο Στιβ Μπάνον φέρεται να συζητούσε με τον πρώην πρόεδρο τις ημέρες πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την επιτροπή.

Πέραν του κ. Μπάνον, κλητεύθηκαν άλλοι τέσσερις πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ: τους ζητείται να παραδώσουν έγγραφα ή να καταθέσουν. Ο πρώην πρόεδρος όμως τους κάλεσε να μη συμμορφωθούν, επικαλούμενος το κυβερνητικό προνόμιο να χαρακτηρίζονται ορισμένες πληροφορίες απόρρητες. Οι Δημοκρατικοί αντιτείνουν πως αυτό το προνόμιο το έχει μόνο ο πρόεδρος εν ενεργεία. Ο διάλογος για το νομικό ζήτημα αυτό μάλλον θα συνεχιστεί στα δικαστήρια, καθυστερώντας τις εργασίες της ειδικής επιτροπής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα