ΑΘΗΝΑ
14:49
|
26.04.2024
Κατ’ απαίτηση του Μινσκ, το οποίο ανακάλεσε τον πρέσβη του στο Παρίσι, Ιγκόρ Φεσένκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκορωσία εγκατέλειψε τη χώρα κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης του Μινσκ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γαλλίας στο Μινσκ επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο πρέσβης Νικολά ντε Μπουιγιάν ντε Λακόστ αναχώρησε από τη Λευκορωσία χθες Κυριακή. Είχε λάβει διορία να αποχωρήσει από τη χώρα το αργότερο σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου.

Ο κ. ντε Λακόστ, 57 ετών, διορίστηκε στο Μινσκ στα τέλη του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Γάλλος πρέσβης δεν πήγε ποτέ να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, η πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκορωσία διαβεβαίωσε πως ο διπλωμάτης είχε υποβάλει την 8η Δεκεμβρίου 2020 “υπογεγραμμένο αντίτυπο των διαπιστευτηρίων του” στον υπουργό Εξωτερικών, τον Βλαντίμιρ Μακέι. “Το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε ο πρέσβης να έχει φύγει πριν από τη 18η Οκτωβρίου”, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γαλλικής διπλωματικής αποστολής. “Αποχαιρέτησε το προσωπικό και απηύθυνε βίντεο στον λευκορωσικό λαό, που θα μεταφορτωθεί αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) στον ιστότοπο της πρεσβείας”, πρόσθεσε η ίδια.

Η Γαλλία, όπως και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν έχουν αναγνωρίσει την ανανέωση της προεδρικής θητείας του Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά την επικράτησή του στις εκλογές του περασμένου Αυγούστου εξαιτίας των καταγγελιών για νοθεία και εκτεταμένες εκλογικές παρατυπίες. Σύμφωνα με την ΕΕ οι εκλογές του Αυγούστου στη Λευκορωσία δεν ήταν “ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες” και απάντησαν με κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση, πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμμαχο της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Από την πλευρά του Λουκασένκο τις κατηγορεί δυτικές κυβερνήσεις για υποκίνηση των διαδηλώσεων με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρα του. Η Λευκορωσία έχει διακόψει τις σχέσεις της και με άλλους ως πρότινος συνομιλητές της στη Δύση.

Τον Μάρτιο, απέλασε όλο το προσωπικό της πρεσβείας της Λετονίας, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη, επειδή οι λετονικές αρχές χρησιμοποίησαν σημαία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια αγώνα χόκεϊ επί πάγου. Τον Αύγουστο, απέσυρε τη συναίνεσή της στον διορισμό της Αμερικανίδας πρέσβειρας Τζούλι Φίσερ, που είχε επιβεβαιωθεί τον Δεκέμβριο. Θα ήταν η πρώτη απεσταλμένη των ΗΠΑ στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία που θα αναλάμβανε το πόστο από το 2008.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο επέβαλε σε μια από τις κυριότερες μορφές της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, τη Μαρία Καλεσνίκοβα, ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα