ΑΘΗΝΑ
14:54
|
23.04.2024
Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ – Κόπηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδες ενόπλων συνέλαβαν αρκετά μέλη της μεταβατικής ηγεσίας του Σουδάν καθώς η πολιτική κρίση στην αφρικανική χώρα κλιμακώνεται και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC τουλάχιστον τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συνελήφθησαν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με μία ανεπιβεβαίωτη προς το παρόν πληροφορία ο πρωθυπουργός του Σουδάν,  Αμπντάλα Χάμντοκ, φέρεται να έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιοι κρύβονται πίσω από τις συλλήψεις της πολιτική ηγεσίας, ενώ ο στρατός δεν έχει ακόμα προβεί σε δηλώσεις. Ο επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, αναμένεται να κάνει σε λίγη ώρα δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί σε όλη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης μοιάζει να έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας. Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ  για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ και αρκετές γέφυρες.

Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας. Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

Η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, οργάνωση που πρωτοστάτησε από τα τέλη του 2018 στις μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019 από τους στρατηγούς, κάλεσε τον λαό να βγει στον δρόμο και να “αντισταθεί” σε οποιοδήποτε νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραμένει στην φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Νέα Αριστερά για τη φωτιά στη Σούδα: Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τις αποτυχίες της

Ιταλία: Σύλληψη 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανισμό ανηλίκων

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα