ΑΘΗΝΑ
19:12
|
19.04.2024
Η οικονομική διασφάλιση και πνευματική πενία του Πατριαρχείου ελέω ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Oι στενοί δεσμοί που έχει αναπτύξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τις ΗΠΑ, τις μυστικές τους υπηρεσίες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανταμείβονται και με τη δημιουργία ενός Ιδρύματος που αποτελούσε όνειρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως είπε ο ίδιος, από την αρχή της πατριαρχικής του θητείας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το “Ίδρυμα Πατριάρχης Βαρθολομαίος”, δημιουργεί ένα κληροδότημα “που θα είναι ικανό να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου”. Μάθαμε λοιπόν και πόσα είναι σήμερα τα τριάντα αργύρια με τους τόκους…

Και επειδή ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται, στο δείπνο των ιδρυτικών μελών του Κληροδοτήματος ”Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος”, στο οποίο φυσικά και παραβρέθηκε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ήταν καλεσμένος ως κεντρικός ομιλητής ο άλλοτε επικεφαλής της CIA και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Πομπέο, ο άνθρωπος που περηφανεύεται δημοσίως ό,τι αυτός καθόρισε την πολιτική του Πατριαρχείου στο ουκρανικό ζήτημα – αυτός είναι υπεύθυνος, δηλαδή για το σχίσμα που ταλανίζει την Ορθοδοξία τα τελευταία χρόνια, και απειλεί να βαθύνει ακόμη περισσότερο.

Όμως, τα οικονομικά οφέλη για το Πατριαρχείο είναι, όπως φαίνεται, και πολλά και σημαντικά και αποτελούν, προφανώς, την επιδίωξη πάνω στην οποία πάτησε η χώρα του Μάικ Πομπέο, για να τραυματίσουν την διορθόδοξη ενότητα. Άλλωστε και οι φήμες για οικονομικά οφέλη και στην Ουκρανία επιμένουν εδώ και έτη.

“Ήθελα να γίνει ένα τέτοιο ίδρυμα και παρακάλεσα τον αγαπητό πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο να βοηθήσει, γιατί ήξερα την αγάπη και τον σεβασμό του για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και την ικανότητα και την προθυμία του σε τέτοια έργα. Για λόγους προσωπικούς, τεχνικούς ή άλλους που δεν μπορώ να τους κατονομάσω αυτή τη στιγμή, ο πατήρ Αλέξανδρος, παρά την επιθυμία του δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Και εγώ λυπόμουν, βλέποντας ότι το τέλος τής ζωής μου και της πατριαρχίας μου πλησιάζει χωρίς να δω αυτό το όνειρο να πραγματοποιείται”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Πώς ακριβώς το Ίδρυμα έγινε πραγματικότητα και ξεπεράστηκαν αυτά τα προβλήματα είναι ένα ζήτημα που δεν συζητείται σε δεξιώσεις, προφανώς…

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους δεν ήθελε το συγκεκριμένο ίδρυμα να πάρει το όνομα του. “Όσο και αν είμαι ευγνώμων που έδωσαν οι ιδρυτές το όνομα μου σε αυτό το καινούργιο ίδρυμα, ομολογώ ότι δεν θα το ήθελα κατά βάθος, διότι πολλοί, είτε από άγνοια είτε από κακή διάθεση, θα νομίζουν ότι τα χρήματα του ”Ιδρύματος Πατριάρχης Βαρθολομαίος” θα πηγαίνουν στην τσέπη του Βαρθολομαίου. Αλλά οι υγιώς σκεπτόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν μια τέτοια παρεξήγηση μέσα στο μυαλό τους”, είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα