ΑΘΗΝΑ
01:24
|
27.07.2024
Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 μιλά για την ένταση της αστυνομικής βίας, τους πολιτικούς λόγους πίσω από αυτήν και την ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη μιλά με αφορμή την πρόσφατη διαμαρτυρία της στη Βουλή στο Κοσμοδρόμιο για την ένταση της αστυνομικής βίας, τους πολιτικούς λόγους πίσω από αυτήν, το δόγμα “νόμος και τάξη” και τι πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ.

Χθες σας είδαμε σε μια συμβολική διαμαρτυρία στη Βουλή να θίγετε το ζήτημα της αστυνομικής βίας φορώντας μια μπλούζα με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Όπου δεν πίπτει ανάπτυξη πίπτει ΞΥΛΟ. ΝΔ = Ναι Δέρνουμε”. Ήταν μια διαμαρτυρία που αφορούσε τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες 10 ημέρες με τον θάνατο του Νίκου Σαμπάνη και τον ξυλοδαρμό σας από αστυνομικό ή είχε στόχο να μιλήσει για την ένταση της καταστολής γενικότερα;

Βεβαίως και η διαμαρτυρία ξεκινάει από τον τραγικό θάνατο του Νίκου Σαμπάνη. Ως προς τη δική μου εμπειρία, το θέμα είναι: Αν χτυπούν ασύστολα μια βουλεύτρια, τι κάνουν στους απλούς πολίτες; Στην ίδια διαδήλωση, χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς μία δικηγόρος. Ενώ έχει καταγραφεί και βίντεο με αστυνομικό να σπάει υαλοπίνακα πόρτας μαγαζιού στα Εξάρχεια. Να τραυματίζει με τα γυαλιά μια γυναίκα και να απαντά προκλητικά “Ναι, είμαι τρελός” στην εύλογη απορία των παρισταμένων.

Σίγουρα υπάρχει μία ευρύτερη διάσταση. Τα τελευταία έντεκα μνημονιακά χρόνια το βιοτικό επίπεδο των πολιτών υποβαθμίζεται ραγδαία και τα τελευταία δύο εκθετικά. Η κυβέρνηση κόβει τις παροχές και τα επιδόματα και αντ’ αυτών κερνάει τον λαό καταστολή. Η Μητσοτάκης Α.Ε. έχει ως σημαία το “νόμος και τάξη” για να υπεραναπληρώσει τις αδυναμίες της.

Από το βήμα της Βουλής δηλώσατε πως “ο παρτενέρ μίας πολύ κακής κυβέρνησης είναι μία εξίσου κακή Αστυνομία” και καταγγείλατε την κυβέρνηση ότι “δημιουργεί νέο διχασμό”. Θα θέλαμε τη διευκρίνησή σας επί του θέματος. Θεωρείτε πως με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η ΕΛ.ΑΣ. γίνεται συνειδητά χειρότερη και για ποιο λόγο;

Έχουμε ακραία και φονική αστυνομική βία, η οποία θέτει ερωτήματα για την εξέλιξη της ΕΛ.ΑΣ. Η ΕΛΑΣ ακολουθώντας τη διεθνή τάση, που αρχίζει από τις Η.Π.Α., έχει “εκσυγχρονιστεί” με τη χρήση ειδικών φρουρών, οι οποίοι έχουν αναλάβει πολλά από τα καθήκοντα των αστυνομικών και φορούν πλέον πανοπλία. Ας θυμηθούμε λίγο και την ιστορία.

Τα ΜΑΤ προέκυψαν ως σύλληψη μέσα στη δικτατορία από τον πρωθυπουργό Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη. Και πραγματοποιήθηκαν το 1976 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ΔΕΛΤΑ (νυν ΔΡΑΣΗ) προέκυψε μετά τα επεισόδια για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η ΔΙ.ΑΣ. με την οικονομική κρίση, την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και την ανάγκη καταστολής της λαϊκής αγανάκτησης. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι είχαμε τρεις εκτραχύνσεις σε τρία κομβικά σημεία: Όταν θα έπρεπε να κατασταλεί η λαϊκή αντίσταση στη χούντα και τη δεξιά, η αγανάκτηση για τον φόνο ενός εκπροσώπου της νέας γενιάς και για τα μνημόνια. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

Γιατί στο ΜέΡΑ25 λέμε ότι το πρόβλημα είναι η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας; Επειδή ΔΡΑΣΗ και ΔΙ.ΑΣ. είναι εξοπλισμένοι με πιστόλια χειρός, υποπολυβόλα, γκλομπς, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και ειδικές στολές. Και ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών οφείλουμε να θέσουμε και πάλι το ερώτημα: Ποιος είναι ο λόγος της στρατιωτικοποίησης και της έξαρσης της παραβατικότητας εκ μέρους των οργάνων της ΕΛ.ΑΣ.; Η απάντηση είναι ότι κατά την 11ετή μνημονιακή περίοδο η ΕΛ.ΑΣ. συμπεριφέρεται πλέον περισσότερο ως προστάτρια του πολιτικού προσωπικού έναντι της λαϊκής διαμαρτυρίας. Για αυτό ως ΜέΡΑ25 προτείνουμε την κατάργηση των ομάδων Μ.Α.Τ., ΔΙ.ΑΣ. και ΔΡΑΣΗ και τη στελέχωση της ΕΛ.ΑΣ. αποκλειστικά με αποφοίτους των σχολών της, τουλάχιστον διετούς πραγματικής, δημοκρατικής εκπαίδευσης.

Η καταστολή βεβαίως αφορά σε όλο το μνημονιακό τόξο. Για αυτό και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν κατήργησε τα ΜΑΤ παρά τις εξαγγελίες του. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύει επιπλέον και στον διχασμό, προκειμένου να απευθυνθεί σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο και να το καπαρώσει για αυτήν. Δεν είναι τυχαίο που ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε “Μπράβο τους” για τους αστυνομικούς που σκότωσαν τον 18χρονο Ρομ και ο Υπουργός Θεοδωρικάκος πανηγύρισε την απελευθέρωσή τους και τους επισκέφτηκε. Και σε αυτό το πεδίο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο διχασμός λειτουργεί υπέρ της γιατί συσπειρώνει το ακροατήριό της. Όμως μακροπρόθεσμα θα της γυρίσει μπούμερανγκ.

Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι μπορεί με ένα αφήγημα “νόμος και τάξη” να συνασπίσει το κοινό της. Όμως δημιουργεί στην κοινωνία έναν αφόρητο διχασμό. Λίγοι δυστυχώς μπορεί να πουν “καλά του κάνανε” για τον 18χρονο ή “καλά της κάνανε” για εμένα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του λαού ξέρει ποια είναι η αξία της δημοκρατίας, ξέρει ποια είναι η αξία της ανθρωπιάς, του να είσαι άνθρωπος. Και ξέρει ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τον αστυνομικό αυταρχισμό. Τι επιδιώκει αυτή η κοντόφθαλμη κυβέρνηση; Ένα νέο 2008; Δεν βλέπουν ότι το κίνημα Black Lives Matter έριξε τον Τραμπ;

Διαπιστώνετε κάποια διαφορά μετά την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τον κ. Θεοδωρικάκο; Αρκετοί μιλούν ήδη για την υιοθέτηση ενός δόγματος πλήρους συγκάλυψης. Συμφωνείτε με αυτή την ανάγνωση;

Οι εξαγγελίες του κ. Θεοδωρικάκου για τις αλλαγές στην αστυνομία αποτελούν μία καθυστερημένη ομολογία ενοχής.

Γιατί μιλάω για ενοχή; Γιατί από τη μια ο κ. Θεοδωρικάκος είχε σπεύσει να επιδοκιμάσει την απελευθέρωση των αστυνομικών, παρεμβαίνοντας στο έργο της δικαιοσύνης. Και είχε μετά επιβραβεύσει τους αστυνομικούς με επίσκεψη δήθεν για λόγους ψυχολογικής υποστήριξης. Παρά το ότι ο κ. Γεωργιάδης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε στους αστυνομικούς ρητά “μπράβο” τους για τον φόνο. Τελικά, ο κ. Θεοδωρικάκος εξαγγέλλει αλλαγές που σημαίνει ότι δεν ήταν όλα τέλεια. Και πράγματι έγιναν μια σειρά από αυθαιρεσίες στην καταδίωξη των νεαρών Ρομά στο Πέραμα. Με τραγική κατάληξη την δολοφονία 18χρονου Ρομ με μια βροχή από 38 σφαίρες.

Γιατί μιλάω για καθυστερημένη; Γιατί τις είχε εξαγγείλει και πάλι ο προηγούμενος υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης. Γιατί γίνεται λόγος για αυτές στη Βουλή εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Να είμαστε όμως και λίγο ειλικρινείς. Οποιοδήποτε μέτρο και μάλιστα οι κάμερες που θα φοράνε οι αστυνομικοί εξαρτάται από την πολιτική βούληση για το αν θα είναι προοδευτικό ή όχι. Ας δούμε τα γεγονότα. Οι πολίτες έχουν βιντεοσκοπήσει αμέτρητες φορές κάθε είδους παράβαση και διαπλοκή από αστυνομικούς και δεν γίνεται τίποτα. Γιατί; Αλλιώς είναι να έχει την κάμερα ο αστυνομικός;

Δεύτερον, για να είμαστε ρεαλιστές, οι κάμερες αυτές δεν θα αξιοποιούνται στις παραβάσεις των αστυνομικών. Αλλά θα είναι πολύ χρήσιμες για το φακέλωμα των πολιτών που διαδηλώνουν. Έχοντας συνηθίζει στη μονταζιέρα της Νέας Δημοκρατίας, πολύ φοβόμαστε ότι οι βιντεοσκοπήσεις που θα κάνει η αστυνομία, αν τις κάνει και δεν περιμένουμε πάλι για χρόνια, θα είναι άξιες για Όσκαρ Μοντάζ.

Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι πρόβλημα είναι η στρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και η συμμοριοποίησή τους. Και για αυτό το μόνο ουσιαστικό μέτρο είναι να καταργηθούν τα ΜΑΤ, η ΔΡΑΣΗ και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Τώρα, το αν ο κ. Θεοδωρικάκος προτίθεται να κάνει συγκάλυψη δεν το ξέρω. Θα δούμε οπωσδήποτε ποια θα είναι η συνέχεια της υπόθεσης. Για τη δική μου περίπτωση που χτυπήθηκα από αστυνομικό το μόνο που αναγγέλθηκε είναι ΕΔΕ. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ΕΔΕ σε δημόσια υπηρεσία. Είναι το συνώνυμο της συγκάλυψης. Είναι αυτό που λένε: “Έκανα την αυτοκριτική μου. Και βρήκα ότι είμαι καταπληκτικός!”

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον συνεχιστεί η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας θα έχουμε σίγουρα και άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας και αν οι κάμερες λειτουργήσουν με το απαραίτητο μοντάζ που φοβόμαστε ότι θα γίνεται θα έχουμε και συγκάλυψη.

Το κόμμα σας και η Αριστερά ευρύτερα συχνά κατηγορούνται για αρνητική στάση απέναντι στην αστυνομία συνολικά. Ποιος κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της αστυνομίας σήμερα και ποια βήματα θεωρείται απαραίτητα για τον εκδημοκρατισμό της στην Ελλάδα;

Ως ΜέΡΑ25 απαιτούμε άμεση κατάργηση των ομάδων ΜΑΤ, ΔΙ.ΑΣ και ΔΡΑΣΗ. Δηλαδή αυτό που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αντιθέτως μετά τη συνθηκολόγηση προμηθευόταν “Αύρες”, και το ΠΑΣΟΚ το 1981. Υποστηρίζουμε τη στελέχωση της ΕΛ.ΑΣ. αποκλειστικά από αποφοίτους των σχολών της, τουλάχιστον διετούς πραγματικής, δημοκρατικής εκπαίδευσης. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής αστυνομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα