ΑΘΗΝΑ
22:23
|
02.05.2024
Δύο ιθαγενείς έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό χθες στην επαρχία Αραούκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο ιθαγενείς της φυλής Μαπούτσε, της πολυπληθέστερης των αυτοχθόνων της Χιλής, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό χθες στην επαρχία Αραούκο, στο νότιο τμήμα της χώρας, περιοχή όπου έχουν αναπτυχθεί μονάδες των ένοπλων δυνάμεων και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω μέχρι στιγμής δύο θανάτους”, ενώ “τρεις τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία”, είπε από την πρωτεύουσα Σαντιάγο ο υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ντελγάδο.

Τα δύο θύματα, 23 και 44 ετών, υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν από σφαίρες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που έκανε επίσης λόγο για τη σύλληψη τριών ανθρώπων.

Όλα άρχισαν όταν, νωρίτερα χθες, αστυνομικοί και στρατιώτες συνέλαβαν δύο αυτόχθονες μέσα σε αυτοκίνητο που είχε καταγγελθεί πως εκλάπη σε δρόμο στην περιφέρεια Μπιομπίο.

Η σύλληψη προκάλεσε αγανάκτηση σε ομάδα αυτοχθόνων που διαδήλωνε σε μικρή απόσταση εναντίον της στρατιωτικοποίησης της ζώνης. Προσπάθησαν να απελευθερώσουν τους δύο άνδρες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια και να γίνει χρήση όπλων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, έγιναν δύο επιθέσεις μασκοφόρων με “όπλα μεγάλου διαμετρήματος” εναντίον της αστυνομίας. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση “πραγματικών πυρών για να απωθήσουν τους ανθρώπους αυτούς”, πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις όπως αυτή που οδήγησε στην αρχική σύλληψη εντάσσονται στα μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα σε τέσσερις επαρχίες στις περιφέρειες Μπιομπίο και Αραουκανία.

Στις δύο περιοχές εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες διένεξη ανάμεσα στους αυτόχθονες Μαπούτσε και το κράτος.

Οι αυτόχθονες Μαπούτσε, που κατά εκτιμήσεις αριθμούν ως και 1,7 εκατ. μέλη – από τα 19 εκατ. των κατοίκων της Χιλής – και ζουν κυρίως στον νότο, απαιτούν επί δεκαετίες από το κράτος να τους επιστραφούν γαίες που θεωρούν πατρογονικά τους εδάφη και έχουν εκχωρηθεί σε γαιοκτήμονες, υλοτόμους και άλλους.

Ενώ για το ζήτημα δεν υπάρχει καμιά πρόοδος, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κλιμάκωση της βίας: σημειώνονται κυρίως εμπρησμοί από ομάδες ριζοσπαστικοποιημένων ιθαγενών με στόχο ιδιωτικές περιουσίες, ιδίως φορτηγά και κατοικίες, καθώς και ένοπλες ληστείες, μεταξύ άλλων.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ξέσπασαν επεισόδια στο Σαντιάγο ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια “πορείας υπέρ της αντίστασης των Μαπούτσε και της αυτονομίας των λαών”, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 43χρονη δικηγόρος και να τραυματιστούν άλλοι 17 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: AME-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα