ΑΘΗΝΑ
22:21
|
26.04.2024
Οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας “χόρτασαν από λόγια”, η Τήνος λέει “όχι” στις ανεμογεννήτριες και το κλίμα απαιτεί “έργα” και όχι τα ευχολόγια της COP26.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με “σύμμαχο” τον ανοιξιάτικο καιρό του Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο 6 Νοεμβρίου τρία συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία δεν τράβηξαν το ενδιαφέρον της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης όσο…  η πυκνή ομίχλη που κάλυψε την πρωτεύουσα τις πρώτες πρωινές ώρες.  Το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί επιμελήθηκε για το Κοσμοδρόμιο ο Κωνσταντίνος Ζήλος.

Στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Κοινοβούλιο, “συναντήθηκαν” πολλοί. Όλοι ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, για το μέλλον του και για το μέλλον αυτού του παγκοσμιοποιημένου πλανήτη. Οι πυρόπληκτοι από την Εύβοια ήρθαν στην Αθήνα για να καταγγείλουν τον εμπαιγμό της Πολιτείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού δηλώνοντας “χορτασμένοι από τα λόγια”.

Μαζί τους, η Τήνος διαδήλωσε στις 14:00 το μεσημέρι κατά των ανεμογεννητριών υπενθυμίζοντας την άγρια καταστολή και την απόβαση των ΜΑΤ στο νησί τους που λέει “όχι” στην καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού του πλούτου . Τέλος, η Αθήνα, όπως κι όλος ο κόσμος, διαδήλωσε σήμερα για ένα πιο “πράσινο” μέλλον με αφορμή τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, COP26, που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Οι πυρόπληκτοι από την Εύβοια προχώρησαν σε πορεία στο Σύνταγμα για να συναντήσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ανάμεσα στα πολλά αιτήματά  τους είναι τα αντιπλημμυρικά έργα και μέτρα για την προστασία της ζωής, μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν αλλά και να παραμείνουν εργαζόμενοι στον τόπους τους.  Σε μία συμβολική κίνηση αγρότες από πυρόπληκτες περιοχές πέταξαν πατάτες και σταφίδες μπροστά από το Κοινοβούλιο. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φορείς, πρωτοβουλίες και Επιτροπές αγώνα κατοίκων διάφορων περιοχών.

“Είμαστε εδώ παρόντες, για να εκφράσουμε όχι απλά την αλληλεγγύη μας, αλλά κυρίως να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, για αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές που υπέστησαν όλοι οι πληγέντες σε όλη την Ελλάδα, για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, σε όλες τις περιοχές της χώρας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας

Η Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας (ΣΑΒΕ) savevia.gr συμπαραστέκεται και συμμετέχει στην πανελλαδική συγκέντρωση των πληγέντων που θα γίνει το Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Αφήνουμε πίσω τα καμένα μας δάση, τα πληγωμένα μας χωριά, τα αποκαΐδια των περιουσιών μας και των καλλιεργειών μας και συντονίζουμε τον βηματισμό μας με τους πληγέντες όλης της χώρας. Διατρανώνουμε την θέλησή μας να μείνουμε στον τόπο μας. Με τον τρόπο που γίνονται οι καταγραφές και δίνονται οι αποζημιώσεις , όπως και η κώφευση στα αιτήματα για 100% αποζημίωση σε όλες τις καταστροφές των αγροτών, των ρετσινάδων, των επαγγελματιών, των ανέργων, των μελισσοκόμων, των εργαζομένων κ.α. δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση χειρίζεται για ακόμη μια φορά επικοινωνιακά την αποκατάσταση των πληγέντων και προσπαθεί να μην καταβάλει το κόστος της αποζημίωσης στους κατεστραμμένους.

Στο μεταξύ, καμιά κουβέντα δεν γίνεται για την αναζήτηση των ευθυνών της καταστροφής. Τόσο στο επίπεδο της πρόληψης (καθαρισμός των δασών, εξοπλισμός πυροσβεστικής πρόσληψη και εκπαίδευση πυροσβεστών) όσο και στο επίπεδο του σχεδιασμού και της εκτέλεσης, που είχε ως αποτέλεσμα να καεί όλη η Βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης κ. Μπένος (μια επιτροπή που απαρτίζεται και χρηματοδοτείται από ιδιωτικές εταιρίες) σχεδιάζει νέο οικιστικό – χωροταξικό, παρόλο που αυτό είναι μια αρμοδιότητα που ανήκει -εκ του συντάγματος- στον στενό πυρήνα του κράτους. Ταυτόχρονα οι εταιρίες βάζουν πόδι στα δάση μας και οι «επενδυτές» βάζουν μπρος την επόμενη καταστροφή. Σχεδιάζουν νέες χρήσεις γης, νέα δάση και νέους οικισμούς. Στο όνομα της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης.

Με λίγα λόγια ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

ΟΧΙ Εμείς οι κάτοικοι της Βόρειας Ευβοίας δεν ξεχνάμε. Ζητάμε τα αυτονόητα, 100% αποζημίωση για όλες τις καταστροφές και απαιτούμε να έχουμε εμείς οι κάτοικοι τον πρώτο λόγο στην αναζωογόνηση του τόπου.

“Save Tinos”

Η πρωτοβουλία “Save Tinos” κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο νησί ένωσε τις δυνάμεις της κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος που, όπως υποστηρίζει, είναι στρατηγικός στόχος αυτής της κυβέρνησης, με άλλες συλλογικότητες στην Ελλάδα που είτε αντιστέκονται στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων, είτε αγωνίζονται για άλλα περιβαλλοντικά θέματα όπως να μην καταλήξει το νερό να είναι σε χέρια ιδιωτών, κάτι που συνέβη με τη ΔΕΗ.

“Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν στο νησί, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουμε. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής φύσης και όπως είναι αναμενόμενο, από παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας, θα αλλοιωθεί σημαντικά. Οι επενδύσεις τέτοιου τύπου θα ωφελήσουν μόνο τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος και εν προκειμένου για το νησί της Τήνου και τα υπόλοιπα μέρη που έχουν σκοπό να τοποθετήσουν τέτοιου είδους πάρκα. Όσα ζήσαμε το τελευταίο καλοκαίρι με τους καύσωνες και τις άγριες πυρκαγιές, καθώς και τις τελευταίες εβδομάδες με τις πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την κοινωνία και την οικονομία και μπορεί να παγιωθούν ως η νέα κανονικότητα”, ανέφεραν στο κάλεσμά τους.

Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα

Η Αθήνα τίμησε την 6η Νοεμβρίου, “Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα”. Πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι τα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι γύρισαν στο Σύνταγμα, όπου και διαλύθηκαν. 

Το “παρών” στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έδωσαν και πρόσφυγες από το καμπ του Ελαιώνα, στηρίζοντας τον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Εκπρόσωπος των προσφύγων, σε μια σύντομη ομιλία της, κατέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης, ζητώντας άμεσα χαρτιά και εργασία, αλλά και να μην κλείσει η δομή. Επίσης, ένα χαρτόνι έγραφε: “Δώστε μας χαρτιά. Τα παιδιά μας χρειάζεται να ζήσουν σε σπίτι”.

Το κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου ήταν: “Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα”.


“Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη. Θα διαδηλώσουμε ενάντια στις κυβερνήσεις και το σύστημα που βάζει τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον. Αλλά και ενάντια και στη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια δασικά στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και που νιώθοντας ότι τελειώνουν οι μέρες της τρέχει να διευκολύνει τα αρπαχτικά της αγοράς να λεηλατήσουν την Ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία, τα δάση και τη φύση συνολικά”. 

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τους πυροσβέστες και τον συνάδελφό τους που μαζί με τον φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ τραυματίστηκαν χθες (5/11) από τις δυνάμεις των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας για αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα.

 Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζήλος,επιμέλεια κείμενου Λένα Χουρμούζη

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα