ΑΘΗΝΑ
17:22
|
19.04.2024
Στην απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Νοεμβρίου στα Χανιά συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό αλλά και οι διανομείς των Χανίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί όλους τους εργαζομένους του κλάδου στην απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοεμβρίου στις 10:30π.μ. έξω από τον τοπικό ΟΑΕΔ.

“Οι εργαζόμενοι στον Νομό Χανίων όπως και σε όλη την χώρα ζουν στον πετσί τους τί θα πει ”ανάπτυξη” . Χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό χωρίς ωράρια, πολλές φορές επτά μέρες την βδομάδα, χωρίς ξεκούραση”, αναφέρει το Σωματείο.

Στην απεργιακή κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ θα συμμετέχει και το Σωματείο Διανομέων του Ν.Χανίων. “Η πρόσφατη πείρα από τους αγώνες των διανομέων της e-food δείχνει πως ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Καλούμε όλους τους διανομείς να συσπειρωθούν στο σωματείο τους ώστε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ποιότητα ζωής”, αναφέρει το Σωματείο Διανομέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων:

Συντονίζουμε την δράση μας με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου πανελλαδικά για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος- “έκτρωμα” του Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στον Νομό Χανίων όπως και σε όλη την χώρα ζουν στον πετσί τους τί θα πει “ανάπτυξη” . Χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό χωρίς ωράρια, πολλές φορές επτά μέρες την βδομάδα, χωρίς ξεκούραση.

Ο νόμος 4808/2021(Νόμο Χατζηδάκη) που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, όπως το ωράριο, τα ρεπό και ο συνδικαλισμός!
Δεν πάει άλλο! Αρκετά πληρώσαμε για την ανάπτυξή τους!

Επιπλέον επιδιώκουν να δώσουν ουσιαστικό χτύπημα στην οργάνωση των εργαζομένων, στις μαζικές διαδικασίες, στη λήψη αποφάσεων και δράσης. Θέλουν να επιβάλουν την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία μέσα στα Συνδικάτα με το φακέλωμα εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας των Σωματείων και τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους. Θέλουν να μετατρέψουν τα Συνδικάτα σε οργανώσεις εργοδοτών, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, να βγάζουν τις απεργίες στο σύνολό τους παράνομες και να ποινικοποιούν τους αγώνες.

Η απόλυση της συναδέλφου από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα επειδή διεκδίκησε να δουλεύει με βάση την ΚΣΣΕ δείχνει το πως αξιοποιώντας τον νόμο η εργοδοσία εμμένει στην απόφασή της, προτιμώντας να πληρώσει μεγαλύτερη αποζημίωση από το να επαναπροσλάβει την συνάδελφο στην δουλειά. Η αποθράσυνση της εργοδοσίας φαίνεται και στην περίπτωση της απόλυσης διανομέων μεγάλης πιτσαρίας στα Χανιά , επειδή ζήτησαν αύξηση μισθού καθώς και στα και ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στα σωματεία και ΜΜΕ που στάθηκαν στο πλευρό της ξενοδοχοϋπαλλήλου από την μεριά της εργοδοσίας.

Παίρνουμε δύναμη από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν. Από τους διανομείς της efood, που με τον αγώνα τους και την αμέριστη αλληλεγγύη που αυτός ο αγώνας γνώρισε, κατάφεραν να γίνουν αορίστου χρόνου και να διώξουν τον εργολάβο! Από τους εργάτες στις προβλήτες 2 και 3 της Cosco, που μετά το θλιβερό θάνατο συναδέλφου τους έκαναν τη θλίψη και την οργή τους οργανωμένη δύναμη για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη «θαφτεί» το γεγονός και να δουλεύουν με ασφάλεια για να γυρνάνε στο σπίτι τους κάθε βράδυ. Αυτό το δρόμο σας καλούμε να ακολουθήσουμε. Να δυναμώσει η οργάνωσή μας στο χώρο, να δουλεύουμε και να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς.

Οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπαίνουν στον γύψο.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας:

  • Για ταμείο ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Για να δυναμώσει η κοινή δράση και ο αγώνας των εργαζομένων των Συνδικάτων.
  • Για να εμφανιστούν τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020.
  • Για “να μείνει στα χαρτιά” ο νόμος Χατζηδάκη.
  • Για υποχρεωτικότητα των κλαδικών ΣΣΕ.
  • Για ένταξη των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)
  • Για μέτρα προστασίας της Υγείας και της ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Για σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Διανομέων Χανίων:

“Το Σωματείο μας συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία του κλάδου μας Επισιτισμού- Τουρισμού και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά την Τρίτη 9/11 και ώρα 10:30 έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην οδό Τζανακάκη. Στεκόμαστε δίπλα στου εποχικούς συναδέλφους που μεγάλη πλειονότητα κινδυνεύει να  μείνει χωρίς εισόδημα λόγο των ενσήμων που απαιτούνται για να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Η κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ιδίως των θανατηφόρων  επιβεβαιώνουν με το πιο τραγικό τρόπο ότι το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστια επικινδυνότητα για τη ζωή των εργαζομένων. Η αιτία δεν είναι η κακιά η ώρα, ούτε η κουλτούρα της ασφαλής οδήγησης. Αιτία είναι ότι η προστασία των διανομέων από τα εργατικά ατυχήματα θεωρείται κόστος για το κράτος και την εργοδοσία εμπόδιο μπροστά στον ανταγωνισμό και το κυνήγι του κέρδους. Η μεταφορά κόστους για τη συντήρηση των μηχανακιών , τα ατελείωτα ωράρια και η διανομή σε κάθε είδους ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η αιτία. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία αντί να προστατέψει τους εργαζόμενους έχει την πλειονότητα των συναδέλφων μας υποασφαλιζόμενους , με τον γνωστό εκβιασμό που υπάρχει έντονα στην πόλη μας ο εργαζόμενος να πληρώνει τον εργοδότη για πλήρη ασφάλιση ή να μένει ασφαλισμένος για λίγες ώρες την εβδομάδα.

Η πρόσφατη πείρα από τους αγώνες των διανομέων της e-food δείχνει πως ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα! 

Καλούμε όλους τους διανομείς να συσπειρωθούν στο σωματείο τους ώστε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ποιότητα ζωής. Ο νόμος Χατζηδάκη έχει έναν στόχο: απομονωμένο εργαζόμενο και χωρίς συνδικαλιστικές ελευθερίες. Το άρθρο 69 που δίνει πλέον την ελευθερία στην εργοδοσία  να χρησιμοποιούμαστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, για εμάς  τους διανομείς πρέπει να μείνει στα χαρτιά. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

➢ Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή ΒΑΕ του Υπουργείου.

➢ Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.

➢ Υποχρεωτική Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα.

➢ Σταθερή εργασία 5ημερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

➢ Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες.

➢ Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων”.

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, Zarpanews.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Amber Alert: Εξαφάνιση 11χρονου από χώρο φιλοξενίας στην πλατεία Αττικής

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα