ΑΘΗΝΑ
03:26
|
03.05.2024
Καλεί τον στρατό να επιδείξει "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και ζητά τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την αύξηση της βίας στη Μιανμάρ, καλώντας τον στρατό να επιδείξει “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση” και ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.

Η ανακοίνωση, ομόφωνη όπως σπάνια συμβαίνει, εκδόθηκε την Τετάρτη, εν μέσω αναφορών για συγκέντρωση βαρέων όπλων και στρατευμάτων στη δυτική πολιτεία Τσιν, γεγονός που υποδηλώνει επικείμενη επίθεση του στρατού για την εκδίωξη ομάδων πολιτοφυλακής που σχηματίστηκαν μετά την απομάκρυνση της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Κι από τον στρατό με πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου.

“Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την βία σε ολόκληρη τη Μιανμάρ. Ζητούν την άμεση παύση της βίας και τη διασφάλιση της ασφάλειας των αμάχων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο στρατός της Μιανμάρ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την κατάσταση στην Τσιν, μια ασταθή συνοριακή περιοχή που έχει γίνει προμετωπίδα της αντίστασης κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει παραλύσει από διαμαρτυρίες και βία μετά το πραξικόπημα, με τον στρατό να αγωνίζεται να κυβερνήσει και να αντιμετωπίζει ένοπλη αντίσταση από πολιτοφυλακές και αντάρτες εθνοτικών μειονοτήτων.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν έκκληση στον στρατό να επιδείξει “τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση”, ανέφερε η ανακοίνωση, που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συμφιλίωση, σύμφωνα με τη βούληση και τα συμφέροντα του λαού της Μιανμάρ”, καταλήγει η ανακοίνωση που ζητά επίσης πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας και την ασφάλεια και προστασία του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα