ΑΘΗΝΑ
06:47
|
27.04.2024
Λήψη μέτρων ώστε να δοθεί τέλος στις θηριωδίες της στρατιωτικής κυβέρνησης απαιτούν πάνω από 500 οργανώσεις, επικρίνοντας τον ΟΗΕ για την μη δράση του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να συγκαλέσει επειγόντως συνεδρίαση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική κρίση στη Μιανμάρ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περισσότερες από 500 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με κοινή τους επιστολή προς τον οργανισμό, κάνοντας λόγο για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και για εγκλήματα πολέμου. 

“Εμείς, οι 521 οργανώσεις της Μιανμάρ, αλλά και περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ένα ψήφισμα για την εδραίωση διεθνούς δράσης, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στη βίαιη επίθεση του στρατού κατά του λαού της Μιανμάρ” σημειώνουν οι οργανώσεις, ζητώντας στη συνέχεια να επιβληθεί παγκόσμιο εμπάργκο όπλων, ώστε να σταματήσει η ροή όπλων και αγαθών διπλής χρήσης προς την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Μιανμάρ, καθώς και να παραπεμφθεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια της κοινής επιστολής, εννέα μήνες μετά την βίαιη ανάληψη της εξουσίας από τις στρατιωτικές δυνάμεις, περισσότεροι από 1.236 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων πλησιάζει τις 10.000. “Η χούντα εξαπέλυσε επίθεση σε ολόκληρη τη Μιανμάρ, ενώ πρόσφατα ανέπτυξε τα στρατεύματά της και αύξησε τις επιθέσεις της εναντίον αμάχων στις πολιτείες Chin, Sagaing και Magwe στη βορειοδυτική Μιανμάρ, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιθέσεις στις πολιτείες Karenni, Karen και Shan. Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ο στρατός άρχισε να βομβαρδίζει την πόλη Thantlang στο Western Chin State, πυρπολώντας αδιακρίτως περίπου 200 σπίτια και τουλάχιστον δύο εκκλησίες” υπογραμμίζουν οι οργανώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση Save the Children, της οποίας τα γραφεία στο Thantlang πυρπολήθηκαν μαζί με τοπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Chin Human Rights Organisation,  καταδίκασε έντονα τις πρόσφατες επιθέσεις δηλώνοντας ότι “το περιστατικό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη μιας βαθύτερης κρίσης στη Μιανμάρ”, καθώς η βία συνεχίζει να επηρεάζει μεγάλους αριθμούς των παιδιών σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις υπενθυμίζουν στον οργανισμό ότι στις αρχές Οκτωβρίου, εν μέσω αυξανόμενης ανάπτυξης βαρέων όπλων και στρατευμάτων από τη χούντα, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προέτρεψε “τη διεθνή κοινότητα να μιλήσει με μία φωνή, για να αποτρέψει τη διάπραξη περαιτέρω σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λαός της Μιανμάρ”.

Μάλιστα, όπως τονίζουν στην επιστολή, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησε επίσης για μεγαλύτερη καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περαιτέρω θηριώδη μαζικά εγκλήματα δηλώνοντας πως “αυτές οι τακτικές θυμίζουν δυσοίωνα εκείνες που χρησιμοποιούσε ο στρατός πριν από τις γενοκτονικές του επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια στην Πολιτεία Ραχίν το 2016 και το 2017”, με 29 οργανώσεις Ροχίνγκια να προτρέπουν τότε το Συμβούλιο να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε το 2017, αποτυγχάνοντας να ενεργήσει σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις για επικείμενη στρατιωτική επίθεση κατά των Ροχίνγκια.

Παρά τις σθεναρές και επείγουσες εκκλήσεις εκατοντάδων οργανισμών διεθνούς εμβέλειας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “πέρα από τις δηλώσεις, απέτυχε να λάβει αποτελεσματικά μέτρα” υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, καλώντας τον οργανισμό να δράσει “πριν να είναι πολύ αργά”. 

“Δεν εγείρεται κίνδυνος  μόνο για  τον λαό της Μιανμάρ αλλά και για την περιφερειακή, και συνεπώς για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη” καταλήγει η επιστολή. “Το Συμβούλιο πρέπει να αποδείξει ότι θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να εμποδίσει τη διάπραξη περισσότερων θηριωδών εγκλημάτων από τη χούντα και την περαιτέρω έκθεση της ασφάλειας του λαού της Μιανμάρ σε κίνδυνο. Ο ΟΗΕ δεν πρέπει να συνεχίσει να απογοητεύει τον λαό της Μιανμάρ.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα