ΑΘΗΝΑ
12:03
|
20.04.2024
Φωτογράφισαν το «απαγορευμένο» παλάτι του Ερντογάν και συνελήφθησαν για κατασκοπεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Τουρκίας άφησαν ελεύθερο το ισραηλινό ζευγάρι που είχαν συλλάβει και κατηγορούσαν για κατασκοπεία, διότι φωτογράφισε την κατοικία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη.

Η Νατάλι και ο Μόρντι Όκνιν, επέστρεψαν στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, εννέα μέρες μετά τη σύλληψή τους, με ειδική πτήση μαζί με την επικεφαλής του προξενικού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους που πήγαν στην Τουρκία για να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή τους.

Η απελευθέρωση του ζευγαριού έγινε χωρίς να δοθεί κανένα αντάλλαγμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά μετά από συντονισμένες ενέργειες του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου του πρωθυπουργού, που τόνισαν ότι αντίθετα με τις κατηγορίες της τουρκικής εισαγγελίας το ζευγάρι δεν έχει καμία σχέση με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Το γεγονός διέψευσε και ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα που επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Έπειτα από προσπάθειες που καταβλήθηκαν από κοινού με την Τουρκία, ο Μόρντι και η Νάταλι Οκνίν αποφυλακίστηκαν και επιστρέφουν σπίτι, στο Ισραήλ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο ΥΠΕΞ της χώρας Γιαΐρ Λάπιντ. «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Τουρκίας και την κυβέρνησή του για τη συνεργασία τους», πρόσθεσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το συμβάν έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες αφότου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Sabah υποστήριξε ότι ένα δίκτυο της Μοσάντ αποτελούμενο από 15 Άραβες συνελήφθη από την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), με ισραηλινές πηγές να διαψεύδουν την είδηση.

Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές, η απελευθέρωση του ζεύγους Όκνιν, φέρεται να επανασύνδεσε Ισραηλινούς και Τούρκους διπλωμάτες και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την αποκατάσταση των κακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα