Όταν τον Αύγουστο του 2020 οι Ινδοί αγρότες ξεκίνησαν την εξέγερσή τους ενάντια στους τρεις νέους αγροτικούς νόμους που εισήγαγε η κυβέρνηση του ακροδεξιού-εθνικιστική νεοφιλελεύθερου Ναρέντρα Μόντι, απαιτούσαν την κατάργησή τους από την πρώτη στιγμή. Ήταν τέτοια η επίθεση απέναντι στο ειδόδημά τους, αλλά και στην ίδια τους την ύπαρξη ως κοινωνική τάξη, λόγω των αλλαγών υπέρ των διεθνών μονοπωλίων που έφερνε η νέα νομοθεσία, που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν με τίποτα λιγότερο.
Ένα χρόνο μετά τις διαρκείς και μεγάλες τους κινητοποιήσεις, το πλήθος των μικρομεσαίων Ινδών αγροτών κατάφερε μια μεγάλη νίκη. Ο πρωθυπουργός Μόντι ανακοίνωσε την απόσυρση και των τριών επίμαχων νομοσχεδίων σήμερα Παρασκευή.
Πρόκειται για μια τελείως αιφνιδιαστική κίνηση, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση αρνούνταν οποιαδήποτε συνεννόηση με τις οργανώσεις των αγροτών, ενώ οι Υπουργοί της δήλωναν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει ζήτημα ακύρωσης των διατάξεων.
Αναλυτές λένε πως η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πιθανό να προήλθε λόγω των επικείμενων πολιτειακών εκλογών στο Παντζάμπ και το Ούταρ Πραντές, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από αγρότες και όπου και στις δύο επαρχίες το προηγούμενο διάστημα εξελίχθηκαν πολύ μεγάλοι και μαζικοί αγώνες.
Οι αγρότες στο Παντζάμπ και τη Χαριάνα έχουν ξεκινήσει εορτασμούς για την μεγάλη πολιτική και κοινωνική νίκη. Υψώνουν σημαίες και μοιράζουν γλυκά. Αλλά δηλώνουν ρητά πως ο αγώνας δεν έχει τελειώσει.
«Δεν πιστεύουμε σε μια προφορική υπόσχεση. Αν δεν το δούμε γραπτώς ότι οι νόμοι έχουν πράγματι καταργηθεί, θα μείνουμε εδώ», είπε ο Ρατζ Σινγκ Τσοντχάρι, ένας 99χρονος διαδηλωτής, στον Σαλμάν Ράβι του δικτύου ΒBC.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαιρέτησαν την απόφαση του πρωθυπουργού, με τον αρχηγό του κόμματος του Κογκρέσου, Ραχούλ Γκάντι, να την αποκαλεί «μια νίκη ενάντια στην αδικία».
Από την μεριά τους, τα μέλη του κυβερνώντος BJB αρνήθηκαν τις αιτιάσεις πως ο Πρωθυπουργός «έκανε πίσω» λόγω των επαρχιακών εκογών, συνδέοντας την απόφασή του με τις αντιδράσεις των αγροτών όλο το προηγούμενο διάστημα.
ΠΗΓΗ: BBC