ΑΘΗΝΑ
04:12
|
06.05.2024
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 15ετίας. Χάθηκε δασική έκταση 17πλάσια από την πόλη της Νέας Υόρκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ο επονομαζόμενος «πνεύμονας» της γης, χάνεται και η καταστροφή του επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο. Έκθεση της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας (Inpe) διαπίστωσε ότι η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 22% μέσα σε ένα έτος. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποψίλωσης των τελευταίων 15 ετών.  

Η Βραζιλία ήταν ανάμεσα στα κράτη που συμμετείχαν στην παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP26, στη Γλασκώβη και δεσμεύτηκε να τερματίσει ή έστω να ανατρέψει την πρακτική της αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2030. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι το «σπίτι» τριών εκατομμυρίων ειδών φυτών και ζώων και ενός εκατομμυρίου αυτοχθόνων. Ο Αμαζόνιος είναι η μεγαλύτερη «αποθήκη» διοξειδίου του άνθρακα χάρη στην οποία επιβραδύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, όλες οι μελέτες δείχνουν πως σήμερα η Αμαζονία εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά.

Οι δασικές εκμεταλλεύσεις στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο επεκτάθηκαν κατά 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα την περίοδο 2020-2021, έκταση που είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο 2005-2006 (14.286 τετραγωνικά χιλιόμετρα), σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος παρακολούθησης της αποψίλωσης των δασών PRODES του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας. Πρόκειται για έκταση 17πλάσια από αυτήν της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Ζοακίμ Λέιτε, δήλωσε ότι οι αριθμοί της Inpe αποτελούν «πρόκληση για μας και πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί έναντι των αδικημάτων σε βάρος του περιβάλλοντος». Στην ίδια συνέντευξη Τύπου στην Μπραζίλια λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου του PRODES ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος πρόσθεσε ότι «αυτά τα νέα δεδομένα δεν είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο δάσος της Αμαζονίας».

Η αποψίλωση και η δασική εκμετάλλευση του Αμαζονίου αυξήθηκε τα χρόνια της προεδρίας Μπολσονάρου στη Βραζιλία καθώς ο ακροδεξιός πολιτικός ενθαρρύνει τις γεωργικές καλλιέργειες και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στο τροπικό δάσος. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με τις εκθέσεις της Inpe. Το 2019 κατηγόρησε το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας για εκστρατεία σπίλωσης της εικόνας της Βραζιλίας στη διεθνή κοινότητα.

Ο Μαουρίτσιο Βοϊβοντίτς, επικεφαλής του παραρτήματος της οικολογικής οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) στη Βραζιλία, δήλωσε ότι οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη παρουσιάζουν απογυμνωμένη «την πραγματικότητα» που η κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρου «προσπαθεί να αποκρύψει με ευφάνταστες ομιλίες και προβάλλοντας οικολογικό προσωπείο στο εξωτερικό: η πραγματικότητα είναι ότι επιτάχυνε την πορεία προς την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου».

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα