ΑΘΗΝΑ
02:30
|
05.05.2024
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ωστόσο ότι πρέπει «να αναγνωρίσουμε ότι το σώμα των ενόρκων μίλησε».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απογοητευμένος αλλά και θυμωμένος δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μετά την αθώωση του εφήβου, Κάιλ Ρίτενχαους, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο για τη «δολοφονία» δύο ανδρών, 36 και 26 ετών, και τον τραυματισμό ενός 28χρονου στο περιθώριο αντιρατσιστικών διαδηλώσεων τον Αύγουστο του 2020 στην Κενόσα του Ουισκόνσιν.

Με γραπτή δήλωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ετυμηγορία αν κα νωρίτερα τόνισε ότι οφείλουμε να σεβόμαστε την κρίση του σώματος των ενόρκων.

Ο Κάιλ Ρίτενχαους, 18 ετών, δάκρυσε στο άκουσμα της ετυμηγορίας με την οποία απαλλάχθηκε όλων των κατηγοριών για τα γεγονότα της 25ης Αυγούστου του 2020 στην Κενόσα. Διαμαρτυρίες, αλλά σε ήπιους τόνους, ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης που διχάζει εκ νέου την αμερικανική κοινωνία.

Αρχικά ο Τζο Μπάιντεν δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι στηρίζει «αυτό στο οποίο κατέληξαν οι ένορκοι. Το σύστημα των ενόρκων λειτουργεί. Πρέπει να το στηρίξουμε». Στη συνέχεια, όμως, διευκρίνισε σε γραπτή δήλωση: «Ενώ η ετυμηγορία στην Κενόσα θα αφήσει πολλούς Αμερικανούς να αισθάνονται θυμωμένοι και ανήσυχοι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σώμα των ενόρκων μίλησε».

Ο Κάιλ Ρίτενχαους ομολόγησε ότι πυροβόλησε θανάσιμα τον 26χρονο Άντονι Χιούμπερ, τον 36χρονο Τζόζεφ Ροζενμπάουμ και ότι τραυμάτισε τον 28χρονο Γκάιγκε Γκρόσκριτς. Ωστόσο, ο 18χρονος επικαλέστηκε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Η εισαγγελία στην πρότασή της είχε παρουσιάσει τον τότε 17χρονο Ρίτενχαους ως απερίσκεπτο αυτόκλητο τιμωρό, που προκάλεσε τις βίαιες αντιπαραθέσεις και δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τους άνδρες που πυροβόλησε με το τουφέκι του, τύπου AR-15. Τόσο ο κατηγορούμενος όσο και τα θύματά τους ήταν λευκοί Αμερικανοί αλλά το θέμα των φυλετικών διακρίσεων μαζί με το το δικαίωμα σε οπλοφορία και οπλοχρησία κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Το 2020 ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε αναρτήσει βίντεο, το οποίο, χωρίς αποδείξεις, συνέδεε τον Ρίτενχαους με ακροδεξιές οργανώσεις και θιασώτες της λευκής υπεροχής.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα