ΑΘΗΝΑ
19:38
|
27.04.2024
Το δικαστήριο της κομητείας Γκλιν της Τζόρτζια έκρινε ένοχους και τους τρεις υπόπτους για τη δολοφονία του Αχμέντ Άρμπερι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δικαστήριο της κομητείας Γκλιν της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε ένοχους σήμερα, Τετάρτη (24/11), και τους τρεις υπόπτους για τη δολοφονία του 25χρονου μαύρου Αχμέντ Άρμπερι, που κυνηγήθηκε και πυροβολήθηκε ενώ ενώ έκανε τζόκινγκ στη συνοικία Σατίλα Σορς, της κομητείας Γκλιν της Τζόρτζια, στις 23 Φεβρουαρίου του 2020.

Ο Άρμπερι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον Τράβις ΜακΜάικλ τον πατέρα του, Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, και τον γείτονά τους, Γουίλιαμ «Ρόντι» Μπράιαν, καθώς κυνήγησαν τον Άρμπερι που έτρεχε με τα οχήματά τους, με την κατάσταση να ξεφεύγει και τον νεότερο ΜακΜάικλ να έρχεται σε σύγκρουση με τον Άρμπερι και να τον σκοτώνει.

Η οικογένεια του Άρμπερι υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως το θύμα είχε βγει για τρέξιμο, ενώ η υπεράσπιση των κατηγορουμένων προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι οι τρείς κατηγορούμενοι μπέρδεψαν τον Άρμπερι με κακοποιό ο οποίος εκείνη την περίοδο προέβη σε σειρά ληστειών στην γειτονιά τους και επιχείρησαν να κάνουν μια «πολιτική» σύλληψη (“citizen’s arrest”). Ο Τράβις ΜακΜάικλ υποστήριξε πως πυροβόλησε τον Άρμπερι σε μια προσπάθεια να αμυνθεί και χαρακτήρισε την όλη κατάσταση «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Οι ισχυρισμοί ωστόσο των κατηγορουμένων δεν έπεισαν την εισαγγελέα Λίζα Ντουνιλόφσκι οι οποία τόνισε πως δεν υπήρχε καμία απόδειξη παράβασης από πλευράς του θύματος, κατηγορώντας τους τρείς κατηγορούμενους πως επιτέθηκαν στον Άρμπερι βασιζόμενοι σε υποθέσεις.

«Η ουσία είναι, πως αν δεν συνέβαιναν οι ενέργειές τους, οι αποφάσεις τους, και οι επιλογές τους, ο Αχμέντ Άρμπερι θα ήταν ζωντανός», είπε η Ντουνιλόφκσι.

Η υπόθεση προηγήθηκε της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά το όνομα του Άρμπερι, μαζί με αυτά των Φλόιντ και Μπρένα Τέιλορ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των περσινών πανελλαδικών διαμαρτυριών για τη φυλετική δικαιοσύνη. Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορήθηκαν από μερίδα νομικών και την οικογένεια του Άρμπερι πως ασχολήθηκαν με την υπόθεση μόνο αφού έγινε viral το βίντεο της δολοφονίας του δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2020, προκαλώντας εθνική οργή.

Η υπόθεση Άρμπερι έρχεται στο φόντο της αθώωσης του νεαρού μακελάρη της Κενόσα, Κάιλ Ρίτενχαους, που πυροβόλησε και σκότωσε δύο άνδρες 36 και 26 ετών, τραυματίζοντας έναν 28χρονο στο περιθώριο αντιρατσιστικών διαδηλώσεων τον Αύγουστο του 2020 στην Κενόσα του Ουισκόνσιν.

Πηγές: Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα