ΑΘΗΝΑ
15:09
|
18.08.2022
Καταστήματα και κτίρια έχουν πυρποληθεί σε διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι απανθρακωμένες σοροί τριών ανθρώπων ανασύρθηκαν από δύο καταστήματα που πυρπολήθηκαν στην κινέζικη συνοικία της πρωτεύουσας, Χονιάρα, των Νησιών του Σολομώντα, όπου από τη Τετάρτη έχουν πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μανάσε Σογκαβάρε από την εξουσία.

Σήμερα το πρωί οι δρόμοι της Χονιάρα ήταν σχετικά ήρεμοι με τους κατοίκους να προσπαθούν να αποτιμήσουν τις ζημιές, ενώ περισσότεροι από 100 πολίτες έχουν συλληφθεί.

Αστυνομικοί και στρατιωτικοί, βαριά οπλισμένοι, περιπολούν στους δρόμους της πόλης, καθώς από χθες το βράδυ τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, μετά από τρεις μέρες συνεχόμενων επεισοδίων και διαδηλώσεων, με αρκετά κτίρια και καταστήματα να έχουνε παραδοθεί στις φλόγες.

Οι ταραχές ξέσπασαν με αφορμή αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη πρωτεύουσα στην οποία συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μανάσε Σογκαβάρε. Οι αρχές έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να απωθήσουν πολίτες που προσπάθησαν να εισβάλουν στην ιδιωτική κατοικία του.

Τα αίτια των κινητοποιήσεων είναι πολλά, από την απογοήτευση για την κυβέρνηση μέχρι τη χρόνια ανεργία. Υπάρχει οργή για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα, τις οικονομικές δυσκολίες που επέτεινε η πανδημία και η ιστορική αντιπαλότητα των κατοίκων της νήσου Μαλέιτα, με αυτούς τους κατοίκους της νήσου Γκουανταλκανάλ.

Πολλοί κάτοικοι στη Μαλέιτα θεωρούν πως η κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει και οι εντάσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά το 2019, όταν η κυβέρνηση Σογκαβάρε αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και να αναγνωρίσει την Κίνα. 

Η Αυστραλία, ο μεγάλος γείτονας των Νήσων, έστειλε για «μερικές εβδομάδες ειρηνευτική αποστολή», που επί της ουσίας αποτελούν μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Πηγή:ΕφΣυν

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαζικές απεργίες στη Βρετανία λόγω του υψηλού πληθωρισμού

Το Μαλί κατηγορεί την Γαλλία για συνεργασία με τρομοκράτες

Ρότζερ Γουότερς: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να σκοτώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ

29 Σεπτέμβρη στο δικαστήριο της Χάγης για τη γενοκτονία της Ρουάντα, ο Καμπουγκά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα