ΑΘΗΝΑ
00:38
|
20.04.2024
Περισσότεροι από 60 οι συλληφθέντες στο Ισφαχάν. «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν χθες Σάββατο στην πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν σε σχέση με τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην περιοχή και στους κατοίκους της η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Φαρς» (Fars) οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν συνέλαβαν συνολικά 67 άτομα, τα οποία φέρονται να είναι «οι βασικοί υποκινητές» των ταραχών που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών.  

Στο μεταξύ τη «βαθιά ανησυχία» του για την καταστολή της διαδήλωσης στο Ισφαχάν εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Νεντ Πράις. «Μας ανησυχεί βαθύτατα η βίαιη καταστολή της ειρηνικής διαμαρτυρίας των διαδηλωτών στο Ισφαχάν. Οι πολίτες του Ιράν έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να καταλογίσουν ευθύνες στην κυβέρνησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ειρηνική διαδήλωση δεν ολοκληρώθηκε αναίμακτα καθώς η προσπάθεια των αστυνομικών να την καταστείλουν προκάλεσε συγκρούσεις στην ξερή κοίτη του ποταμού Ζαγιαντέχ (που σημαίνει ζωοδότης στα φαρσί). Στη διάρκεια των συγκρούσεων φέρεται πως σκοτώθηκε τουλάχιστον μία γυναίκα και τραυματίστηκαν δεκάδες διαδηλωτές. Βίντεο από τη διαδήλωση και τις ταραχές στην πόλη του κεντρικού Ιράν αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργάνωση «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν» (Iran Human Rights), η οποία εδρεύει στο Όσλο της Νορβηγίας, ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περισσότερα από 120 άτομα στο Ισφαχάν.

Η λειψυδρία και η ξηρασία είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιράν εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Ο ποταμός Ζαγιαντέχ έχει στερέψει λόγω της ξηρασίας και της κακής διαχείρισης των τοπικών αρχών από τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυρίας με επικεφαλής τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής.

Πηγή: Alarabiya.net

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα