ΑΘΗΝΑ
13:14
|
08.05.2024
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία του 2015 εάν δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχνές είναι οι ελπίδες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν του 2015, καθώς ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες στη Βιέννη ανάμεσα σε εκπροσώπους του Ιράν, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Βρετανίας.

Σε δήλωσή του πριν την έναρξη των συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν,  έθεσε τις απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν εάν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία την οποία η κυβέρνηση Τραμπα εγκατέλειψε ξαφνικά πριν από τρία χρόνια.

«Η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για τα πυρηνικά δεν θα είχε νόημα χωρίς εγγυήσεις για την αποτροπή της επανάληψης της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «Παρά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι παράνομες και μονομερείς κυρώσεις όχι μόνο παραμένουν, αλλά η πολιτική που τις επέβαλε συνεχίζει να υπάρχει» προσθέτοντας ότι το Ιράν ενεργεί «καλή πίστη».

Αμφισβήτησε, τέλος, το κατά πόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν «είναι πραγματικά αποφασισμένη» να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έτοιμη να «εγκαταλείψει τις αποτυχημένες πολιτικές» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μάλεϊ, είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι η «παρελκυστική» τακτική του Ιράν δεν θα λειτουργήσει και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι, σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αυξήσουν την πίεση για να αποτρέψουν την αύξηση της πυρηνικής δραστηριότητας της Τεχεράνης. 

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, έδωσε πιο θετικό τόνο, λέγοντας ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά αναγνώρισε ότι η Μόσχα έχει «πλήρη επίγνωση όλων των προβλημάτων» που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αυτός ο γύρος συνομιλιών είναι η «τελευταία ευκαιρία» για το Ιράν να συμφωνήσει σε μια πυρηνική συμφωνία και συμπλήρωσε ότι η χώρα της δεσμεύεται να μην επιτρέψει στο ιρανικό καθεστώς να «να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Με πληροφορίες από Russia Today

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γαλλικός στρατός ήδη πολεμά στο Ντονμπάς;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα