ΑΘΗΝΑ
07:05
|
26.04.2024
Ο ακτιβιστής και μέλος του κινήματος Extinction Rebellion, μίλησε σχετικά με το περιστατικό λιντσαρίσματος το οποίο απέτρεψε και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα απανθρωποποίησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακτιβιστής μέλος του κινήματος κλιματικής δικαιοσύνης Extinction Rebellion και των «Άγρυπνων Πολιτών», Αγησίλαος Κουλούρης, μίλησε στο «Κοσμοδρόμιο» σχετικά με το περιστατικό λιντσαρίσματος το οποίο απέτρεψε από το να αποβεί μοιραίο και την ατμόσφαιρα απανθρωποποίησης που εντείνεται το τρέχον διάστημα, στο φόντο του τραγικού θανάτου της 8χρονης Όλγας και της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Πέμπτη (2/12) στις 11:30 στην Αίθουσα 4 στο Κτίριο 9 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων είναι προγραμματισμένη η δίκη του Αγησίλαου Κουλούρη και ενός ακόμη ατόμου που τον Ιούλιο του 2020 παρεμπόδισαν και διαμαρτυρήθηκαν για το λιντσάρισμα ενός άνδρα τον οποίο κατηγορούσε ομάδα πολιτών πως προηγουμένως είχε προχωρήσει σε κλοπή σε βάρος τους.

Θα ήθελα να μας διηγηθείς τι ακριβώς συνέβη τον Ιούλιο του 2020, την ημέρα του περιστατικού που οδήγησε στη σύλληψή σου.

Περπατώ στο δρόμο μαζί με έναν φίλο κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη όταν ακούω μια κυρία να τρέχει και να ωρύεται. Τρέχοντας προς την κατεύθυνση όπου πήγαινε και φτάνοντας σε ένα πλήθος 8 ατόμων βλέπω έναν αλλοδαπό άνδρα να κλαίει μέσα στα αίματα, ακινητοποιημένο από ομάδα πολιτών, η οποία προσπαθεί να τον διαχωρίσει από άλλους πολίτες οι οποίοι ήταν επιθετικοί εναντίον του.

Οι επιθετικοί πολίτες όπως ακούγεται και στα διαθέσιμα βίντεο, ενώ ο φερόμενος ληστής είναι φανερά χτυπημένος , αναρωτιούνται μεταξύ τους αν είναι σίγουρα το σωστό άτομο. Ύστερα από λίγο φτάνει ένας αστυνομικός φρουρός του (ξενοδοχείου καραντίνας τότε) Stanley και περνάει χειροπέδες στον συλληφθέντα. Όσο κινούνται αστυνομικός και συλληφθέντας προς το ξενοδοχείο που βρισκόταν στο παραπάνω στενό, βλέπω όσους προσπαθούσαν να λιντσάρουν πριν τον συλληφθέντα (διακρίνω ανάμεσά τους τον σύζυγο της κυρίας της οποίας η τσάντα εκλάπη, αλλά είχε ήδη βρεθεί καθώς ο συλληφθέντας την πέταξε ενώ τον κυνηγούσαν σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων) να βρίσκουν ευκαιρία και να τον χτυπάνε ενώ φοράει χειροπέδες. Εγώ τρέχω και βάζω το σώμα μου ανάμεσά τους ώστε να σταματήσω την επίθεση και τους καλώ να μην τον χτυπάνε, λέγοντας «τι κάνετε, μην τον χτυπάτε, είναι δεμένος με χειροπέδες, θα τον σκοτώσετε». Εκείνη τη στιγμή ένας εκ των «αγανακτισμένων» με χτύπησε με τη γροθιά του στο κεφάλι.

Αφού με χτύπησαν εγώ ξέφυγα, ξεκίνησαν να με κυνηγούν και βρήκα καταφύγιο ανάμεσα στα τραπέζια και τους πελάτες της καφετέριας Morgan. Οι επιτιθέμενοι προσπέρασαν το Morgan και κατευθύνθηκαν προς το Stanley όπου είχε φτάσει πλέον ο αστυνομικός με τον συλληφθέντα καθώς ξέφυγαν από τον όχλο μετά την παρέμβαση μου.

Kαθώς ο αστυνομικός έχει καθίσει στην είσοδο του ξενοδοχείου τον φερόμενο ληστή, έφτασαν στο σημείο οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις, περίπου πέντε δικάβαλες μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Οι θαμώνες του bar «Έλα να σου πω», που βρίσκονται μπροστά από το Stanley αντιδρούν φωνάζοντας στους επιτιθέμενους να σταματήσουν τις βιαιοπραγίες και ενημέρωσαν τους νεοαφιχθέντες αστυνομικούς για την συμπεριφορά των επιτιθέμενων απέναντί μου και απέναντι στον συλληφθέντα. Εκείνοι τους αγνόησαν.

Στη συνέχεια, ένας από τον όχλο που προσπαθούσε να λιντσάρει τον φερόμενο ληστή, υποδεικνύει στον παραπάνω αστυνομικό εμένα λέγοντάς του «Αυτός με βάρεσε, συνέλαβε τον». Τότε συνειδητοποιώ πως ο συγκεκριμένος -θηριώδης- αστυνομικός έρχεται κατά πάνω μου και για να αποφύγω την όποια βία και συνειδητοποιώντας πως έρχεται με πολύ άγρια διάθεση, βάζω τα χέρια μου πίσω από την πλάτη. Ξεκινάει να με σπρώχνει και του απαντώ «αφού δεν αντιστέκομαι και σου δίνω τα χέρια μου γιατί με σπρώχνεις;». Μου περνάει χειροπέδες και με καθίζει στο πεζοδρόμιο της εισόδου του ξενοδοχείου, δίπλα στον συλληφθέντα. Αμέσως μετά, ο ίδιος αστυνομικός, ο οποίος είναι ο μόνος που καταθέτει, απομάκρυνε βίαια τους πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψή μου, φωνάζοντας μάλιστα «εγώ δεν παίζω, π***ο, π***ο».

Ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι που διαμαρτύρονταν για την βία και το άδικο της σύλληψης μου απωθούνταν βίαια και με ύβρεις, οι μόνοι που περνούσαν τον κλοιό ήταν οι λιντσαριστές οι οποίοι στέκονταν πάνω από τους δυο μας ενώ είμαστε καθιστοί στο πάτωμα με χειροπέδες και μας έβριζαν. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο αστυνομικός που έκανε την αρχική σύλληψη του φερόμενου ληστή και με ρώτησε «τι κάνεις εσύ εκεί κάτω, τι συνέβη;». Του ζήτησα να μιλήσει στους συναδέλφους του αλλά κατόπιν εξαφανίστηκε και δεν τον ξαναείδα ποτέ.

Και το δεύτερο άτομο που συνελήφθη;

Συνελήφθη επειδή βιντεοσκοπούσε όλο το σκηνικό και επειδή διαμαρτυρήθηκε για την αδικία που εκτυλίσσονταν. Συνελήφθη αφού πρώτα σπρώχθηκε και εξυβρίστηκε από τον αστυνομικό που με συνέλαβε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μόνος αστυνομικός που καταθέτει είχε μόλις καταφτάσει και με συνέλαβε μετά την υπόδειξη ενός εκ των λιντσαριστών. Δεν ήταν παρών στην σύλληψη του φερόμενου ληστή που έγινε από άλλο αστυνομικό και καταθέτει για γεγονότα προγενέστερα της άφιξης του.

Και έπειτα οδηγηθήκατε στο αστυνομικό τμήμα;

Τελικά, ο φερόμενος ως ληστής, εγώ και τα δύο διαμαρτύρομενα άτομα που σπρώχθηκαν από τον αστυνομικό μεταφερθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Το ένα άτομο αφέθηκε μετά από την εξακρίβωση και το άλλο είναι συγκατηγορούμενο μαζί μου. Εκεί παραμείναμε όλο το βράδυ, υπό άθλιες συνθήκες. Ακούγαμε συνέχεια ουρλιαχτά από άλλους ορόφους, ήμασταν 16 άτομα σε ένα κελί για έξι και μας στέρησαν το δικαίωμα να ασκήσουμε μήνυση εναντίον όσων μας είχαν ασκήσει μήνυση, αφού τους επετράπη να φύγουν. Να σημειωθεί πως στο τμήμα μας άφησαν να επικοινωνήσουμε με τους δικηγόρους μας αφότου ο διοικητής χαιρέτησε το ζευγάρι των λιντσαριστών και μηνυτών μας λέγοντας τους «Καληνύχτα, σας ευχαριστούμε πολύ κύριε *επώνυμο*», παρά το γεγονός ότι επιμέναμε για ώρα πως θέλουμε και εμείς να κάνουμε μήνυση και να μιλήσουμε με τους δικηγόρους μας, οι οποίοι βρίσκονταν κάτω όπως μάθαμε αργότερα και δεν τους άφηναν να ανέβουν.

Όλα αυτά φανερώνουν και μια οικειότητα πρωτοφανέρωτη. Μάλιστα σε μια από τις δίκες που ακολούθησαν αλλά εν τέλει αναβλήθηκε, ο ένας μηνυτής (ο σύζυγος της κυρίας) μου πρότεινε πριν την δίκη να αποσύρει τη μήνυση αν του ζητήσω συγνώμη και όταν αρνήθηκα λέγοντάς του «αφού δεν σας χτύπησα αλλά χτυπήθηκα για ποιό πράγμα μου λέτε να ζητήσω συγγνώμη», μου απάντησε «θα δεις τι θα πάθεις κωλόπαιδο, είμαι της πιάτσας εγώ, στην πιάτσα μεγάλωσα και τα παιδιά μου, έχω άκρες».

Μετάνιωσες καθόλου για την εμπλοκή σου; Σήμερα θα ξαναέκανες ό,τι έκανες τότε, θα έμπαινες στη μέση;

Καθόλου δεν μετάνιωσα. Με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση με τον τραγικό θάνατο της 8χρονης Όλγας και φυσικά με την υπόθεση του/ης Ζακ/Zackie και τα όσα ανατριχιαστικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας θα ήθελα να πω πως αξίζει να μπλέκουμε, αξίζει να μην στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε όποιο άτομο απειλείται και αδικείται. Θα ήθελα επίσης να κρατήσω στα θετικά της υπόθεσης τον κόσμο που διαμαρτυρήθηκε για την συμπεριφορά των επιτιθέμενων, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα