ΑΘΗΝΑ
23:05
|
10.05.2024
«Όλοι πιστεύουν ότι είμαστε καταραμένοι». Τους κυνηγούν για θυσίες σε θρησκευτικές τελετές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις σε βάρος των ανθρώπων που γεννήθηκαν με αλμπινισμό (ή αλφισμό ή λευκοπάθεια) είναι παγκόσμιες, δεν… κάνουν διακρίσεις. Ωστόσο, η κατάσταση για αυτούς τους ανθρώπους στο Καμερούν είναι κάπως διαφορετική καθώς ζουν υπό το καθεστώς του φόβου των ανθρωποθυσιών. Στο Καμερούν κυνηγούν τους αλμπίνους για να τους θυσιάσουν σε θρησκευτικές τελετές.

Σε κάποιες τοπικές κοινωνίες του Καμερούν πιστεύουν ότι τα άκρα των αλμπίνων έχουν μαγικές ιδιότητες και ότι φέρνουν καλοτυχία και υγεία σε όσους τα χρησιμοποιούν ως φυλαχτά.

Η πρόεδρος της Ένωσης για την Προώθηση των Δικαιωμάτων των Αλμπίνων του Καμερούν, Κακμένι Γουέμπου (Kakmeni Wembou) θυμάται ότι η μητέρα της δεχόταν αφόρητες πιέσεις από την τοπική κοινωνία για να την κλείσει μέσα σε σιταποθήκη. «Είχαν πει στη μητέρα μου ότι αν με κλείσει στη σιταποθήκη την περίοδο της ξήρανσης του καλαμποκιού θα γινόμουν αυτομάτως μαύρη».

«Όλοι πιστεύουν ότι είμαστε καταραμένοι», λέει στον ιστότοπο «Africa News» η Ντουανί Σαντρίν, μαθήτρια δημοτικού. Η Νιόκο Κομ Σάντρα προσθέτει: «Η οικογένειά μου έχει κόψει κάθε σχέση μαζί μου. Ό,τι και να κάνω δεν τους απασχολεί. Δεν με σέβονται, είναι σαν να μην υπάρχω». Ο καθηγητής Ιστορία της Σαντρίν επισημαίνει ότι οι απαγωγές και οι δολοφονίες αλμπίνων έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά οι ανθρωποθυσίες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το «Africa News» σε όλο τον κόσμο ζουν περίπου 17.000 άνθρωποι με αυτήν την εκ γενετής και σπάνια πάθηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό αλφισμού παγκοσμίως καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι το μόνο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων. Οι πάσχοντες από αλφισμό έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις. Εμφανίζουν φωτοφοβία και κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος αν δεν προστατεύονται σωστά από τον ήλιο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 80% των αλμπίνων στην υποσαχάρια Αφρική έχει πεθάνει από καρκίνο. Στο Καμερούν, μεγάλο μέρος αυτού του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε αντηλιακά λόγω των υψηλών τιμών των συγκεκριμένων εισαγόμενων προϊόντων.

Πριν από 13 χρόνια στην Τανζανία καταγράφηκαν περίπου 35 δολοφονίες και ακρωτηριασμοί ανθρώπων με αλφισμό (ανάμεσά τους και παιδιά) ως «μαγεμένων», κυρίως από οργανωμένες συμμορίες που μισθώνονται από γιατρούς – μάγους της φυλής. Το γεγονός είχε καταδικάσει με ψήφισμά του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008.

Πηγή: AfricaNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα