ΑΘΗΝΑ
08:16
|
26.04.2024
Ο «Γολγοθάς» για τον Κούρδο αγρότη Οσμάν Σιμπάν ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν. Οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων αγνοήθηκαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τούρκοι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος του Οσμάν Σιμπάν, του Κούρδου αγρότη που τραυματίστηκε βαρύτατα, όταν σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων «εκσφενδονίστηκε» από στρατιωτικό ελικόπτερο τον Σεπτέμβριο του 2020 στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας. Τότε τούρκοι στρατιώτες φέρονται να είχαν επιβιβάσει παρά τη θέλησή τους Κούρδους αγρότες, Οσμάν Σιμπάν και Σερβέτ Τουργκούτ, και στη συνέχεια τους πέταξαν από το ελικόπτερο. Ο Σερβέτ Τουγκρούτ απεβίωσε αφού πρώτα νοσηλεύτηκε για σύντομο χρονικό διάστημα σε κωματώδη κατάσταση. Είχε υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις, 11 κατάγματα στα πλευρά και διάτρηση του πνεύμονα.

Σύμφωνα με την τουρκική εισαγγελία ο επιζών Σιμπάν «εμπλέκεται σε δραστηριότητες ένοπλων πολιτοφυλακών μεταφέροντας εφόδια και άλλα υλικά σε αγροτικές περιοχές υπό τις εντολές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK». Το κατηγορητήριο σε βάρος του 51χρονου Οσμάν Σιμπάν κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της επαρχίας Βαν.

Οι αγρότες Οσμάν Σιμπάν και Σερβέτ Τουργκούτ τέθηκαν υπό κράτηση στις 11 Σεπτεμβρίου του 2020 από Τούρκους στρατιώτες σε αποστολή στην επαρχία Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι οικογένειες των δύο Κούρδων αγροτών δεν είχαν νέα για το πού βρίσκονται οι συγγενείς τους για δύο ημέρες μέχρι που τους ενημέρωσαν πως νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου της περιοχής. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους Οσμάν Σιμπάν και Σερβέτ Τουργκούτ να πέφτουν από ένα ελικόπτερο. Η προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι οι δύο άνδρες υπέστησαν τραύματα μετά από πτώση από υψόμετρο. Οι Τούρκοι στρατιώτες κατέθεσαν ότι οι δύο αγρότες έπεσαν από γκρεμό.

Οι δύο Κούρδοι συνελήφθησαν ενώ εργάζονταν στα χωράφια τους. Κατά κουρδικές πηγές οι Τούρκοι στρατιώτες τους κατηγόρησαν ότι συνεργάζονται με «τρομοκράτες» και απείλησαν ότι θα κάψουν όλο το χωριό αν αυτό δεν εκκενωθεί.

Το περιστατικό στην επαρχία του Βαν σημειώθηκε μετά από στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά φερομένων στόχων του PKK κοντά στο χωριό Σουρίκ. Στην εν λόγω στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το Al-Monitor, σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες και τρία μέλη του PKK.

Ο Ταγίπ Τεμέλ, βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), υπέβαλε αίτημα για κοινοβουλευτική έρευνα στις 21 Σεπτεμβρίου του 2020, επικαλούμενος τις καταγγελίες των αυτοπτών μαρτύρων. Ζήτησε να μάθει εάν διετάχθη έρευνα για το περιστατικό, στο οποίο εμπλέκονται Τούρκοι στρατιώτες. Το κυβερνείο της επαρχίας Βαν κάλυψε απολύτως τους Τούρκους στρατιώτες επισημαίνονται πως οι συλλήψεις έγιναν με νόμιμο και ενδεδειγμένο τρόπο παρά το γεγονός ότι οι δύο ύποπτοι αγρότες αντιστάθηκαν της σύλληψής τους.

Πηγή: Ahvalnews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα