ΑΘΗΝΑ
03:44
|
06.11.2024
Την δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούν στον πόλεμο της Αλγερίας ανακοίνωσε η Γαλλία με στόχο την «επανοικοδόμηση των σχέσεων πάνω στην αλήθεια»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον αποχαρακτηρισμό των απορρήτων εγγράφων που αφορούν στον αιματηρό πόλεμο ανεξαρτησίας της Αλγερίας ανακοίνωσε η Γαλλία, με σκοπό να καταστούν προσβάσιμα στο κοινό ορισμένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της Γαλλίας του 20ου αιώνα. 

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε την ιστορική αλήθεια κατάματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ροζελίν Μπασελό (Roselyne Bachelot) κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τη δημόσια διάθεση του αρχείου. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να επανοικοδομήσουμε με την Αλγερία, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο πάνω στην αλήθεια» σημείωσε μιλώντας σχετικά στο στο BFMTV σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.

«Θέλω να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ευθέως αυτό το το ζήτημα, που είναι ανησυχητικό, επιβαρυντικό και εργαλειοποιείται από παραχαράκτες της ιστορίας. Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια εθνική ιστορία πάνω σε ένα ψέμα» υποστήριξε η ίδια, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν περιστατικά βασανιστηρίων κατά την μελέτη των αρχείων ανέφερε πως «είναι προς το συμφέρον της χώρας να αναγνωριστούν».

«Δεν πρέπει ποτέ να φοβόμαστε την αλήθεια. Πρέπει να την τοποθετούμε μέσα στο γενικότερο πλαίσιο» κατέληξε η υπουργός. 

Για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του πολέμου, καθώς και ορισμένων θανάτων που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξήγητοι, εκανε λόγο από την πλευρά του ο κορυφαίος ιστορικός για το ζήτημα της Αλγερίας, Μπενιαμίν Στορά  (Benjamin Stora) σχολιάζοντας την απόφαση. «Πλέον θα μπορείτε να ξέρετε ποιοι άνθρωποι βρίσκονταν υπό επιτήρηση, παρακολουθούνταν στενά και συνελήφθησαν. Μπορεί να αποκαλυφθεί ολόκληρη η αλυσίδα που οδηγεί σε κατασταλτικά μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την υποβολή της έκθεσης του ιστορικού τον Ιανουάριο του 2021 για τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία αντιμετώπισε το αποικιακό παρελθόν της, ο Μακρόν παραδέχτηκε «στο όνομα της Γαλλίας» ότι ο γαλλικός στρατός συνέλαβε, βασάνισε και δολοφόνησε τον Αλγερινό δικηγόρο και εθνικιστή ηγέτη Αλί Μπουμεντζέλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας και στη συνέχεια επιχείρησε να καλύψει τον θάνατό του ως αυτοκτονία. Ωστόσο, ο Μακρόν δεν εξέφρασε μια επίσημη κρατική απολογία, παρά μόνο την επιθυμία του για «συμβολικές πράξεις» συμφιλίωσης. Από την πλευρά της, η Αλγερία υποδέχτηκε θετικά την αποδοχή της γαλλικής ευθύνης για τον θάνατο του Μπουμεντζέλ, ωστόσο απέρριψε συνολικά την έκθεση ως «μη αντικειμενική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων έρχεται δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο Αλγέρι, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν (Abdelmadjid Tebboune) με στόχο την αναζωογόνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν απότομα τον Οκτώβριο, μετά από «κατηγορώ» του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) στο «πολιτικοστρατιωτικό σύστημα» της Αλγερίας ότι ξαναγράφει την ιστορία και υποδαυλίζει «το μίσος προς τη Γαλλία», ενώ έθεσε υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη ενός «αλγερινικού έθνους πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία», τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα προκειμένου να επιτευχθεί «συμφιλίωση μεταξύ των λαών» και χαρακτήρισε τον ομόλογό του της Αλγερίας ως «προσκολλημένο σε ένα εξαιρετικά δύσκολο καθεστώς».

Οι παραπάνω διατυπώσεις εκ μέρους του Γάλλου Προέδρου, και μάλιστα αφότου το Παρίσι αποφάσισε να μειώσει δραστικά τα ποσοστά χορήγησης βίζας σε πολίτες της Αλγερίας, του Μαρόκο και της Τυνησίας, προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από την Αλγερία, η οποία απέσυρε τον πρεσβευτή της και απαγόρευσε τα γαλλικά στρατιωτικά αεροπλάνα από τον εναέριο χώρο της.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Αλγερίας απαξίωσε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο Παρίσι με θέμα την κατεστραμμένη από τον πόλεμο γείτονα της Αλγερίας, τη Λιβύη, λέγοντας ότι η χώρα του «δεν θα κάνει το πρώτο βήμα» για την αποκατάσταση των σχέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα