ΑΘΗΝΑ
01:46
|
02.05.2024
Η έρευνα θα καθορίσει εάν έλαβαν χώρα παραβιάσεις ασφάλειας στο χώρο εργασίας στην αποθήκη κατά τη στιγμή της κατάρρευσής της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σειρά ανεμοστρόβιλων που έπληξε έξι πολιτείες των ΗΠΑ την Παρασκευή, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους και καταστρέφοντας ολοσχερώς κτίρια και κατοικίες, συνεχίζει να δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μετά τις καταγγελίες εργαζομένων σε εργοστάσιο κεριών στο Κεντάκι ότι τους απαγορεύθηκε επί ποινή απόλυσης να καταφύγουν στα σπίτια τους έπειτα από τις πρώτες σειρήνες συναγερμού, διατάσσεται νέα έρευνα για το τι συνέβη στη μονάδα της Amazon στο Ιλινόις.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία των ΗΠΑ (OSHA) θα διεξάγει έρευνα για τις ευθύνες της εταιρείας, καθώς έξι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν αφού τους απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τις βάρδιές τους. Η αποθήκη της Amazon στο Έντουαρντσβιλ του Ιλινόις κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο.

Ο OSHA θα διερευνήσει την Amazon κατά τους επόμενους έξι μήνες και θα καθορίσει εάν έλαβαν χώρα παραβιάσεις ασφάλειας στο χώρο εργασίας στην αποθήκη κατά τη στιγμή της κατάρρευσής της.

Ένας από τους υπαλλήλους της Amazon που σκοτώθηκαν, ο Λάρι Βίρντεν, φέρεται να είχε στείλει μήνυμα στην κοπέλα του, όπου της είπε πως δεν μπορούσε να φύγει από την αποθήκη. «Λοιπόν, θα είμαι σπίτι μετά την καταιγίδα… Η Amazon δεν θα μας αφήσει να φύγουμε», έγραψε ο Βίρντεν λίγα λεπτά πριν σκοτωθεί.

Η φίλη του Βίρντεν, Τσέρι Τζόουνς, ισχυρίστηκε ότι ο φίλος της θα είχε περίπου 20 λεπτά για να επιστρέψει στο σπίτι – στην περιοχή του οποίου έπεφταν μόνο κερεαυνοί – αν η Amazon τον άφηνε να φύγει.

«Κι αν τον άφηναν να φύγει; Θα μπορούσε να είχε φτάσει στο σπίτι», είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Ντέιβ Κλαρκ, προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επ’ αφορμής της  δήλωσής του πως η Amazon είναι «βαθιά συντετριμμένη  από την είδηση ​​ότι μέλη της οικογένειάς μας σκοτώθηκαν  λόγω της καταιγίδας».

Οι επικριτές τόνισαν ότι η καταιγίδα ήταν προβλεπόμενη και αμφισβήτησαν γιατί η Amazon επέτρεψε στους υπαλλήλους της να εργάζονται υπό τέτοιες συνθήκες. Οι επικριτές διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τους κανόνες της Amazon που εμποδίζουν τους υπαλλήλους να μεταφέρουν τα τηλέφωνά τους, υποστηρίζοντας ότι ο κανόνας εμπόδιζε το προσωπικό να ενημερώνεται για τις προειδοποιήσεις για τον καιρό.

Διάφοροι σχολιαστές τόνισαν ότι η καταιγίδα είχε προβλεφθεί και κατηγόρησαν την Amazon επειδή υποχρέωσε τους υπαλλήλους της να εργάζονται υπό τέτοιες συνθήκες. Καταγγελίες έγιναν επίσης για τους κανονισμούς της Amazon που εμποδίζουν τους υπαλλήλους να μεταφέρουν τα τηλέφωνά τους, υποστηρίζοντας ότι αυτό εμπόδισε το προσωπικό να ενημερώνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η Amazon ήξερε ότι ήταν επικίνδυνο να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν την Παρασκευή, και παρόλα αυτά το έκανε ούτως ή άλλως – εμποδίζοντας τους υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση σε πιθανώς σωτήριες ειδοποιήσεις καιρού στα τηλέφωνά τους», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ράιχ, συμπληρώνοντας «Η επιχειρηματική απληστία είναι θανατηφόρα».

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα