ΑΘΗΝΑ
00:25
|
09.05.2024
Όξυνση της βίας και αύξηση των επιθέσεων στην κατεχόμενη Δυτική όχθη με φόντο την αδράνεια των δυνάμεων ασφαλείας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίτημα για τον τερματισμό της βίας των Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη και την ενεργοποίηση της διεθνούς προστασίας απηύθυνε προς τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ η Παλαιστινιακή Αρχή την Κυριακή, μετά «την κλιμάκωση των συστηματικών επιθέσεων από εποίκους που σημειώθηκαν σήμερα εναντίον παλαιστινιακών πόλεων και χωριών, ειδικά στα χωριά Καριούτ και Μπούρκα της Ναμπλούς», που ακολούθησε τον θάνατο ενός 25χρονου Ισραηλινού.

Ειδικότερα, η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να πιέσει την κατοχική δύναμη του Ισραήλ «να σταματήσει την τρομοκρατία των εποίκων, τις επιθέσεις και τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων, των πόλεων και των χωριών τους» ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την άμεση ενεργοποίηση του διεθνούς συστήματος προστασίας για τους Παλαιστίνιους πολίτες που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή.

«Ομάδες ένοπλων Εβραίων τρομοκρατών, που προστατεύονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, άνοιξαν πυρ με σκοπό να σκοτώσουν άοπλους Παλαιστίνιους πολίτες. Εισέβαλαν σε σπίτια, τους επιθεώρησαν και προσπάθησαν να απαγάγουν Παλαιστίνιους» ανέφερε, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Ομογενών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Monitor, καταδικάζοντας τις επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στη συνοικία Σεΐχ Τζαρά και σε άλλα μέρη, που άφησαν δεκάδες τραυματίες.

Την ίδια ώρα, η Παλαιστινιακή Αρχή απέδωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ (Naftali Bennett) «την πλήρη και άμεση ευθύνη για τη βία και τον τρόμο των εποίκων, καθώς και «τις επικίνδυνες συνέπειες και επιπτώσεις στην κατάσταση στην περιοχή», υπογραμμίζοντας ότι παρά την αυξανόμενη βία των Ισραηλινών εποίκων και τις πολλαπλές επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία, «δεν εφαρμόστηκαν τακτικές αποτροπής» των επιτιθέμενων από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή την σύλληψη τεσσάρων Παλαιστινίων ως υπόπτων για τον θανατηφόρο πυροβολισμό του 25χρονου Yehuda Dimentman, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν Παλαιστίνιος ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου γεμάτο με Εβραίους μαθητές της θεολογικής σχολής στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Associated Press, ο στρατός υποστήριξε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν στο χωριό Silat al-Haaretia, στη βόρεια Δυτική Όχθη, κοντά στην Τζενίν, και «μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας για περαιτέρω έρευνα. Το όπλο του υπόπτου που πραγματοποίησε τον πυροβολισμό κατασχέθηκε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να συγχαρεί τις δυνάμεις ασφαλείας για τις συλλήψεις, προσθέτοντας ότι «κάθε τρομοκράτης πρέπει να γνωρίζει ότι το κράτος του Ισραήλ θα τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του μαζί του».

Οι εξελίξεις έρχονται μετά από εβδομάδες έντονης βίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Δεκέμβριο ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς μέχρι θανάτου, όταν προσπάθησε να τραυματίσει με μαχαίρι έναν Εβραίο, με ένα ακόμη περιστατικό σοκαριστικής βαναυσότητας να προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των δολοφονιών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ σύσσωμη η κυβέρνηση και οι αρχές παρείχαν απόλυτη κάλυψη στους αστυνομικούς που εμπλέκονται στη δολοφονία, προχωρώντας σε επαίνους  για τον τρόπο που ενήργησαν. 

Αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που παρακολουθεί τις δραστηριότητες των εποίκων στη Δυτική Όχθη, ανέφερε μιλώντας στο Middle Easte Eye ότι από το απόγευμα της Πέμπτης που δολοφονήθηκε ο 25χρονος Yehuda Dimentman, έως το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 25 σπίτια Παλαιστινίων δέχθηκαν επίθεση από εποίκους, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις παρέμεναν πλήρως αδρανείς. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι οι γιατροί της περιέθαλψαν σχεδόν 72 άτομα που τραυματίστηκαν στα χωριά της Ναμπλούς, Μπούρκα, Μπεϊτά και Beit Dajan.  

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν στην εγκατάσταση πλήθους αυτοσχέδιων σημείων ελέγχου γύρω από τη Τζενίν και τη Ναμπλούς σε μια προσπάθεια να συλλάβουν τους δολοφόνους του Dimentman, ενώ η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον ταξίαρχο Avi Blut, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδίαζε να ενισχύσει τις δυνάμεις στη Δυτική Όχθη με τρία τάγματα πεζικού και μονάδες ειδικών δυνάμεων μετά την επίθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα