ΑΘΗΝΑ
23:57
|
24.04.2024
Στην εικόνα της Γκισλέιν Μάξγουελ ως συμπαθούς και ευγενικής εργοδότριας που κατέστη θύμα των ιδίων της προνομίων επιχειρούν να κατευθύνουν τους ενόρκους οι συνηγοροί της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της δράσης της Γκισλέιν Μάξγουελ (Ghislaine Maxwell), η οποία κατηγορείται για διακίνηση ανηλίκων με σκοπό την παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών στον επιχειρηματία Τζέφρι Έπσταϊν, φαίνεται πως έχει αναχθεί από τους συνηγόρους της η υπερασπιστική της γραμμή, με βασικό άξονα την ευγενική και γενναιόδωρη συμπεριφορά της ως εργοδότριας. 

«Σέβομαι πολύ την Γκισλέιν. Την θαύμαζα πολύ και πραγματικά έμαθα πολλά από αυτήν», κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου η πρώην βοηθός του Έπσταϊν, Κίμπερλι Εσπινόζα (Cimberly Espinosa) η οποία παρουσιάστηκε ως πρώτη μάρτυρας υπεράσπισης της Μάξγουελ, συμπληρώνοντας πως «η Γκίσλεϊν μου συμπεριφέρθηκε δίκαια και ωραία».

Όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα που φιλοξενεί ο Guardian, καθώς η νομική διαδικασία οδεύει προς το τέλος της, ακόμη και πλέον δίκαιοι και αμερόληπτοι ένορκοι πιθανότατα δεν θα είναι εύκολο να αγνοήσουν την απόπειρα παρουσίασης της Μάξγουελ ως αριστοκράτισσας που κατέστη θύμα των ιδίων της προνομίων. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Μάξγουελ διέπραξε εγκλήματα για να διατηρήσει τον τρόπο ζωής της μαζί με τον διαβόητο επιχειρηματία Τζέφρι Έπσταϊν, με τον χαρακτηρισμό αυτό να ενδέχεται πλέον να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι ένορκοι σταθμίζουν τώρα την υπόθεση μετά τους χειρισμούς της υπεράσπισης. 

Η διοργάνωση εκστρατείας με σκοπό την παρουσίαση της δράσης της ως απότοκο της εκμετάλλευσή της από τον Έπσταϊν, σε μια επιχείρηση εργαλειοποίησης του κινήματος metoo και των έμφυλων ρόλων, επιχειρεί να αντικρούσει την εισαγγελική επίθεση, καθώς αν η Μάξγουελ καταστεί πιο συμπαθής στους ενόρκους, ενδεχομένως η πλευρά της που σχετίζεται με την απόκτηση πλούτου να μην διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η κατάθεση της Εσπινόζα, η οποία παρουσίασε την Μάξγουελ περισσότερο ως φίλη της εργαζόμενης, και αρωγό του προσωπικού του Έπσταϊν, παρά ως αφεντικό και όμοιό του. «Αποδίδω την καριέρα μου αυτή τη στιγμή ως βοηθός σε αυτό που έμαθα δίπλα στην Γκίσλεϊν», ανέφερε μεταξύ άλλων η Εσπινόζα.

Στον ίδιους τόνους κινήθηκε και η δικάσιμος της Παρασκευής με μια ακόμη πρώην εργαζόμενη να επιχειρεί να ενισχύσει την εικόνα της Μάξγουελ ως συμπαθούς και ευγενικής εργοδότριας, υποχείριο του Έπσταϊν. Η Μισέλ Χίλι (Michelle Healy), η οποία εργάστηκε στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη από το 1996 έως το 1999, ανέφερε ότι ο ίδιος και η Μάξγουελ ήταν τα αφεντικά της συμπληρώνοντας για την τελευταία πως «Είναι φανταστική. Μου δίδαξε πολλά. Την σεβάστηκα. Ήταν σκληρή, αλλά ήταν υπέροχη».

Η δικηγόρος υπεράσπισης της Μάξγουελ, Λόρα Μένιγκερ (Laura Menninger) προσπάθησε να διαψεύσει με τις ερωτήσεις που απηύθυνε προς τη Χίλι έναν από τους πρώτους μάρτυρες που εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, τον πρώην διαχειριστή του σπιτιού, Χουάν Αλέσι, ο οποίος είχε καταθέσει πως  η Μάξγουελ του είχε δώσει εντολή να μην κοιτάξει ποτέ τον Έπσταϊν στα μάτια, πράγμα το οποίο η Χίλι αρνήθηκε κατηγορηματικά. Η ίδια ωστόσο κατέθεσε ότι δεν είχε εργαστεί σε κάποια από τις άλλες ιδιοκτησίες του Έπσταϊν, υποστηρίζοντας παράλληλα πως επισκεφθηκε μία φορά το ράντσο του στο Μεξικό λόγω της μεγαλοψυχίας της Μάξγουελ η οποία όταν έμαθε πως η αδερφή της είχε ένα άσχημο αυτοκινητιστικό ατύχημα «είχε την καλοσύνη να με πάει εκεί».

Οι παραπάνω καταθέσεις έρχονται να προστεθούν στην επιχειρηματολογία της βασικής δικηγόρου της Μάξγουελ, Μπόμπι Στέρνχαϊμ (Bobbi Sternheim) όταν  απευθύνθηκε στους ενόρκους κατά  την εναρκτήρια ομιλία της.

«Έχετε ακούσει πολλά αρνητικά πράγματα για την Γκίσλεϊν Μάξγουελ και από τα στοιχεία θα αναδειχθούν εξαιρετικά πράγματα για την ίδια: καλά μορφωμένη, πολυταξιδεμένη, απόφοιτος της Οξφόρδης. Συγκοινωνούσε με εξαιρετικούς ανθρώπους, μπορεί να πιλοτάρει ελικόπτερο, μιλά πολλές γλώσσες και εργαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της» είχε αναφέρει η ίδια, συμπληρώνοντας πως «την χαρακτηρίζουν ως το πλούσιο κορίτσι, το κοινωνικό άτομο. Αλλά το προνομιακό υπόβαθρο, ο άνετος τρόπος ζωής, η κατάσταση… μπορεί να είναι πράγματα που εύκολα σε οδηγούν στη λάθος επιλογή, αλλά δεν είναι εγκλήματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα