ΑΘΗΝΑ
04:50
|
01.05.2024
Είναι ένα από τα λίγα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου, μαζί με τις ΗΠΑ, στα οποία εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρία άτομα καταδικασμένα στην εσχάτη των ποινών εκτελέστηκαν στην Ιαπωνία σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ανώνυμες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας.

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις μετά τον Δεκέμβριο του 2019, και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού της χώρας Φούμιο Κισίντα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Παρά την προσπάθεια του Γαλλικού Πρακτορείου να επιβεβαιώσει την είδηση, το ιαπωνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έκανε κανένα σχόλιο, για τις αναφορές πολλών μεγάλων ΜΜΕ της χώρας στο γεγονός. Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για άλλα θέματα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την είδηση και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «το αν θα διατηρηθεί το σύστημα της θανατικής ποινής ή όχι είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τα θεμέλια του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης της Ιαπωνίας».

Η Ιαπωνία, όπου περισσότεροι από 100 καταδικασμένοι στην εσχάτη των ποινών περιμένουν την εκτέλεση, που πραγματοποιείται δι’ απαγχονισμού, είναι ένα από τα λίγα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου, μαζί με τις ΗΠΑ, στα οποία εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή, η δημόσια υποστήριξη της οποία παραμένει εξαιρετικά υψηλή, παρά την διεθνή κατακραυγή.

Οι προηγούμενες εκτελέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί ήταν εκείνες τριών καταδικασμένων το 2019, ενώ το 2018 εκτελέστηκαν 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 13 από την  παραθρησκευτική οργάνωση Άουμ Σινρίκιο, που πραγματοποίησε μια θανατηφόρα επίθεση με αέριο σαρίν το 1995 στο μετρό του Τόκιο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ιαπωνίας ανέτρεψε απόφαση που εμπόδιζε την εκ νέου δίκη ενός άνδρα που αποτελεί τον μακροβιότερο θανατοποινίτη στον κόσμο, δημιουργώντας νέες ελπίδες για τον 85χρονο πλέον κρατούμενο. Ο Ιβάο Χακαμαντα κρατείται υπό την απειλή της εκτέλεσης για περισσότερο από μισό αιώνα καταδικασμένος για ληστεία και δολοφονία του αφεντικού του, της συζύγου του και των δύο έφηβων παιδιών τους. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι καταδικάστηκε με κατασκευασμένα στοιχεία και πως η ομολογία του αποτελούσε αποτέλεσμα βάναυσης αστυνομικής ανάκρισης και βασανιστηρίων.

Επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας άνδρας που ονομάστηκε «δολοφόνος του Twitter» καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία και τον τεμαχισμό εννέα ανθρώπων που γνώρισε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα