ΑΘΗΝΑ
10:18
|
25.04.2024
«Θέλουμε ελευθερία, θέλουμε δικαιοσύνη, θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γυναίκες διαδήλωσαν χθες στην αφγανική πρωτεύουσα ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών και κατηγορώντας τις αρχές των Ταλιμπάν ότι σκότωσαν κρυφά στρατιώτες που υπηρετούσαν την πρώην, υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυβέρνηση.

Περίπου 30 γυναίκες συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα τζαμί στο κέντρο της Καμπούλ και διαδήλωσαν περπατώντας μερικές εκατοντάδες μέτρα φωνάζοντας «δικαιοσύνη, δικαιοσύνη» προτού τις σταματήσουν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, ανέφερε ανταποκριτής του AFP.

Οι Ταλιμπάν προσπάθησαν επίσης να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να καλύψουν την πορεία, που οργανώθηκε ενάντια στις «μυστηριώδεις δολοφονίες νεαρών, ιδιαίτερα πρώην στρατιωτών της χώρας», σύμφωνα με καλέσματα που διακινήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μαχητές Ταλιμπάν συνέλαβαν για λίγο μια ομάδα ρεπόρτερ και κατέσχεσαν εξοπλισμό από ορισμένους φωτογράφους, διαγράφοντας εικόνες από τις κάμερές τους πριν τις επιστρέψουν.

Η διαμαρτυρία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά από τη δημοσιοποίηση εκθέσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν αξιόπιστοι ισχυρισμοί για περισσότερες από 100 εξωδικαστικές δολοφονίες από τους Ταλιμπάν.

«Θέλω να πω στον κόσμο, να ζητήσεις από τους Ταλιμπάν να σταματήσουν να σκοτώνουν. Θέλουμε ελευθερία, θέλουμε δικαιοσύνη, θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διαδηλώτρια Ναγιέρα Κοαχιστάνι.

Σε μια δήλωση που διαβάστηκε δυνατά από τη διαδηλώτρια Λάιλα Μπάσαμ, οι διαδηλώτριες κάλεσαν τους Ταλιμπάν «να σταματήσουν την εγκληματική μηχανή τους».

Η δήλωση ανέφερε ότι πρώην στρατιώτες και πρώην υπάλληλοι της κυβέρνησης βρίσκονται «υπό άμεση απειλή», γεγονός που παραβιάζει τη γενική αμνηστία που ανακοινώθηκε από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Οι διαδηλώτριες εξέφρασαν επίσης αντιρρήσεις για τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές το Σαββατοκύριακο, απαγορεύοντας στις γυναίκες να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις εκτός εάν συνοδεύονται από στενό άνδρα συγγενή.

«Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», είπε η Κοαχιστάνι.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν προσπάθησαν να προβάλουν μια πιο μετριοπαθή εικόνα τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο και να εργάζονται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Το σχολείο για κορίτσια υπό τους Ταλιμπάν είναι ασταθές και σε πολλές επαρχίες δεν επιτρέπεται να φοιτούν στο σχολείο μετά την έκτη τάξη, αλλά σε περισσότερες από 10 επαρχίες τα σχολεία είναι ανοιχτά.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την Τρίτη δείχνει μια άλλη γυναικεία διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε σε άλλα μέρη της πρωτεύουσας και ζητούσε επίσης να επιτραπεί στις γυναίκες ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας.

Μαχητές Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα δίνοντας απότομα τέλος στη διαμαρτυρία.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα