ΑΘΗΝΑ
15:24
|
25.04.2024
Περιείχε έως και 1.700 τόνους τροφίμων που προορίζονταν για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές στο βόρειο Νταρφούρ του Σουδάν ανακοίνωσαν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, αφού άγνωστοι ένοπλοι λεηλάτησαν μια αποθήκη και εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).

Σε ανακοίνωσή τους, χθες Τετάρτη, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότεροι από 1.700 τόνοι τροφίμων που προορίζονταν να θρέψουν 730.000 ευάλωτους ανθρώπους για έναν μήνα, λεηλατήθηκαν από την αποθήκη στην πρωτεύουσα, Ελ Φασέρ, το προηγούμενο βράδυ.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ισχυρούς πυροβολισμούς κοντά στο σημείο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

«Ένας στους τρεις ανθρώπους στο Σουδάν χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια. Μια τέτοια επίθεση εμποδίζει σοβαρά την ικανότητά μας να την παραδώσουμε στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Καλούμε την κυβέρνηση του Σουδάν να εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων και πόρων σε όλο το Σουδάν», είπε.

Στο Twitter, ο κυβερνήτης του Νταρφούρ Μίνι Μινάουι κατήγγειλε το γεγονός ως «βάρβαρη πράξη» και είπε ότι οι υπεύθυνοι «θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης τη λεηλασία και κάλεσε τη σουδανική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την τάξη και τις σουδανικές αρχές να διευκολύνουν το «ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και τη διέλευση για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Ελ Φασέρ».

Γενικευμένη αναταραχή

Η απότομη αύξηση της βίας στο Νταρφούρ ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τον περασμένο χρόνο, με ανθρωπιστικές οργανώσεις και αναλυτές να αποδίδουν την κλιμάκωση στον ανταγωνισμό για την εξουσία ένοπλων φατριών.

Η περιοχή αντιμετωπίζει επίσης μια έξαρση συγκρούσεων, το τελευταίο διάστημα με επίδικο τη γη, τους βοσκότοπους, και την πρόσβαση σε νερό με περίπου 250 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ βοσκών και αγροτών.

Και όλα αυτά, ενώ στο Σουδάν κυριαρχεί γενικευμένη πολιτική αναταραχή μετά το πραξικόπημα από τον στρατό στις 25 Οκτωβρίου.

Με όλα αυτά στο κάδρο του προβλήματος, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Σουδανοί θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, αριθμός ρεκόρ την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα