ΑΘΗΝΑ
16:46
|
25.04.2024
Αύριο Κυριακή οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για την κρίση στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βλαντιμίρ Ζελένσκι αύριο Κυριακή 2 Ιανουαρίου, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν σκοπεύει, την Κυριακή, να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, να συζητήσει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και την προετοιμασία για τις επικείμενες διπλωματικές επαφές με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή» δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας σχεδόν μίας ώρας. Ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κρεμλίνο είναι ικανοποιημένο με τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, θεωρώντας τις ως εποικοδομητικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας και οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίζουν να παρακολουθούν προσωπικά την πρόοδο της διαδικασίας και να διατηρήσουν τηλεφωνικές επαφές.

Στις 10 Ιανουαρίου, η Γενεύη θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Δύο μέρες αργότερα, στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ και στις 13 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΟΑΣΕ.

Στις 17 Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα σχέδιο συμφωνίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.Τα έγγραφα παραδόθηκαν στη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ στις 15 Δεκεμβρίου.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα