ΑΘΗΝΑ
16:59
|
07.05.2024
«Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 2016, αλλά ο Ντέιβιντ Μπόουι θα ζει για πάντα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνθρωποι που λάτρεψαν τη μουσική του, τη φωνή του, τους στίχους του και το πνεύμα του Ντέιβιντ Μπόουι αποτίνουν σήμερα από νωρίς το πρωί φόρο τιμής στον «Λευκό Δούκα» της ροκ, ο οποίος αν ζούσε θα ήταν σήμερα 75 ετών.

Ο Ντέιβιντ Μπόουι, ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ου αιώνα, απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου του 2016 μετά από μια 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς και ήταν γέννημα θρέμμα της συνοικίας του Μπρίξτον στο νότιο Λονδίνο. Ο Μπόουι γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947.  

Ο σεισμικός αντίκτυπος του Μπόουι στη μουσική και την ποπ κουλτούρα δεν μπορεί ποτέ να υπερεκτιμηθεί. Το αδυσώπητο πάθος του για την καινοτομία, οι αέναες μεταμορφώσεις του και «επανεφεύρεση» της εικόνας του ήταν από τις κινητήριες δυνάμεις της μουσικής του, η οποία με τη σειρά της ενέπνευσε αμέτρητους μουσικούς. Ο «Starman» Μπόουι δεν επηρέασε μόνο τη μουσική. Η επιρροή του έφτασε στη μόδα, το εικαστικό είδος των περφόρμανς, τον κινηματογράφο και τις πολιτικές της σεξουαλικότητας, γεγονός που του χάρισε λεγεώνες θαυμαστών σε όλο τον κόσμο. Ανήμερα των γενεθλίων του, φίλοι, συνάδελφοι του και θαυμαστές του από όλο τον κόσμο τίμησαν τη μνήμη του Βρετανού περφόρμερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ιμάν Αμπντουλματζίντ, σύζυγος του εκλιπόντος, απέτισε φόρο τιμής στον Ντέιβιντ Μπόουι με μία φράση της Καναδής συγγραφέα και ποιήτριας, Μάργκαρετ Άτγουντ: «Υπάρχω σε δύο μέρη, εδώ και όπου είσαι εσύ».

«Χρόνια πολλά Ντέιβιντ Μπόουι για τα 75ά γενέθλιά σου», έγραψε στο Twitter η μουσικός και συγγραφέας από την Ουαλία, The Anchoress, και πρόσθεσε, «Μας έμαθες πώς να εξελίσσουμε συνέχεια την τέχνη μας, να μεταμορφωνόμαστε ως καλλιτέχνες, πώς να κοιτάμε πάντα προς το μέλλον και να το φέρνουμε στο παρόν. Πάντα καινοτόμος, είδωλο. Μας λείπεις πολύ».

«Χρόνια πολλά στον λεπτό Λευκό Δούκα», ευχήθηκε στο Twitter o Λένι Κράβιτς.

Ο Βρετανός μουσικός Πολ Γιανγκ μοιράστηκε στα social media μια φωτογραφία του με τον Ντέιβιντ Μπόουι και τον Μπράιαν Άνταμς από τα παλιά σχολιάζοντας ότι είναι από τις αγαπημένες του.

Ο διακεκριμένος συνθέτης Φίλιπ Γκλας τίμησε τον Μπόουι υπενθυμίζοντας στους φαν του ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη συνεργασία του με τον εκλιπόντα και τον Μπράιαν Ίνο.

Δείτε περισσότερες ευχές για τα γενέθλια που δεν πρόλαβε να γιορτάσει ο Μπόουι.

Με πληροφορίες από το NME


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Έφυγε από την ζωή η Αντζελίκ Κουρούνη

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα