Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν, χθες, την ανησυχία τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τυνησία και ζήτησαν είτε να απαγγελθεί κατηγορία είτε να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αναπληρωτής πρόεδρος του ισλαμιστικού κόμματος.
Ο Νουρεντίν Μπίρι, εθεάθη να μπαίνει σε αυτοκίνητο συνοδευόμενος από αστυνομικούς με πολιτικά στις 31 Δεκεμβρίου και κρατήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, κατηγορούμενος, όπως έγινε γνωστό αργότερα για «πιθανά αδικήματα τρομοκρατίας».
Ο 63χρονος πολιτικός, ο οποίος πάσχει από πολλές προϋπάρχουσες παθήσεις μεταξύ των οποίων διαβήτη και η υπέρταση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 2 Ιανουαρίου μετά από απεργία πείνας και παραμένει σε νοσηλεία, φρουρούμενος.
Υπό παρόμοιες συνθήκες συνελήφθη και ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Φάθι Μπάλντι .
Η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, δήλωσε την Τρίτη ότι οι σκιώδεις συνθήκες της κράτησης των δύο ανδρών ενέτειναν τις «ήδη σοβαρές ανησυχίες του ΟΗΕ για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τυνησία.
Όπως ανέφερε, οι συλλήψεις «απηχούν πρακτικές που δεν έχουν παρατηρηθεί από την εποχή του πρώην Προέδρου Μπεν Άλι» και προέτρεψε τις αρχές της Τυνησίας είτε να απελευθερώσουν αμέσως τους δύο πολιτικούς, είτε να τους απαγγείλουν κατηγορίες».
Η Τυνησία ήταν η μόνη δημοκρατία που προέκυψε από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011, στις οποίες ο Μπεν Άλι καθαιρέθηκε, μαζί με αρκετούς ακόμα Άραβες ηγέτες.
Το κόμμα Ενχάντα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη μετά τον Μπεν Άλι εποχή, μέχρι την κατάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ ο οποίος, υποσχόμενος να ξεριζώσει τη διαφθορά, απέλυσε την κυβέρνηση που υποστήριζε το Εννάχντα, ανέστειλε το κοινοβούλιο και αργότερα έλαβε μέτρα για να κυβερνά με διάταγμα.
Οι αντίπαλοί του και οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν εκφράσει φόβους για διολίσθηση στον αυταρχισμό της διακυβέρνησης του Μπεν Άλι.
Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, το συνδικάτο τύπου της Τυνησίας δήλωσε την Τρίτη ότι η κρατική τηλεόραση έχει απαγορεύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα την είσοδο στα κτίριά της ή τη συμμετοχή σε τοκ σόου. Η προφανής απαγόρευση φέρεται να ίσχυε από τότε που ο Σάιεντ κατέλαβε τις περισσότερες εξουσίες τον Ιούλιο.
Οι απεσταλμένοι επτά δυτικών χωρών συν την Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν τον περασμένο μήνα την Τυνησία να σεβαστεί τις «θεμελιώδεις ελευθερίες» και να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο Σάιεντ επανέλαβε ότι σέβεται όλες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα και δεν θα γίνει δικτάτορας.
Πηγή: Al Jazeera