ΑΘΗΝΑ
03:26
|
25.04.2024
Η κυβέρνησή του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την έκκληση της κυβέρνησης Μπάιντεν για επανέναρξη του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο ύποπτους βαλλιστικούς πυραύλους στη θάλασσα τη Δευτέρα στην τέταρτη εκτόξευση όπλων της αυτόν τον μήνα, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας, με προφανή στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική της δύναμη.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Βόρεια Κορέα πιθανότατα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από μια περιοχή στο Σουνάν, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν με διαφορά τεσσάρων λεπτών το πρωί της Δευτέρας και έφτασαν σε απόσταση περίπου 380 χιλιομέτρων και μέγιστο ύψος 42 χιλιομέτρων, πριν προσγειωθούν σε ύδατα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της χώρας.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι πύραυλοι δεν αποτέλεσαν άμεση απειλή για το προσωπικό ή το έδαφος των ΗΠΑ ή για τους συμμάχους τους, αλλά υπογράμμισαν τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο του «παράνομου», όπως το χαρακτήρισαν, οπλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι οι πύραυλοι προσγειώθηκαν έξω από την ΑΟΖ της χώρας του και ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, καταδίκασε τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας ως απειλές για την ειρήνη.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να καταβάλουν «ύψιστες προσπάθειες για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα» στην κορεατική χερσόνησο, ανέφερε το γραφείο του, ενώ μέλη του προεδρικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας τόνισαν την ανάγκη να αναζωογονηθεί η διπλωματία με την Πιονγκγιάνγκ για τα θέματα των πυρηνικών.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, στις 5 και 11 Ιανουαρίου και μια εκτόξευση βαλιστικών πυραύλων την Παρασκευή, σε προφανή αντίποινα για τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

Η Βόρεια Κορέα εντείνει τις δοκιμές τους τελευταίους μήνες νέων, δυνητικά πυρηνικών πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί για να είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι και να πετούν σε χαμηλά υψόμετρα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να αντιμετωπιστούν και να χτυπηθούν από πυρά αντιαεροπορικής άμυνας.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιστρέφει σε μια δοκιμασμένη τακτική πίεσης προς τους γείτονές του και τις ΗΠΑ με εκτοξεύσεις πυραύλων και εξωφρενικές απειλές προτού προσφέρει διαπραγματεύσεις με σκοπό να αποκομίσει κέρδη.

Μια διπλωματική προσπάθεια, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με στόχο να πείσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, κατέρρευσε το 2019 όταν η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε τις απαιτήσεις της Β. Κορέας για άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα το μερικό πάγωμα των πυρηνικών της δυνατοτήτων.

Η κυβέρνησή του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την έκκληση της κυβέρνησης Μπάιντεν για επανέναρξη του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει την «εχθρική πολιτική» της, έναν όρο που χρησιμοποιεί η Πιονγκγιάνγκ κυρίως για να περιγράψει κυρώσεις και συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε πέντε Βορειοκορεάτες για τον ρόλο τους στην απόκτηση εξοπλισμού και τεχνολογίας για τα πυραυλικά προγράμματα της Β. Κορέας, ως απάντηση στις προηγούμενες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Πηγή: Assosiated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα