ΑΘΗΝΑ
22:39
|
26.04.2024
Χειμερινά γυμνάσια ή μήνυμα προς τις ΗΠΑ;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου «άγνωστου» τύπου προς την Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε, σήμερα Παρασκευή, η Ιαπωνική Ακτοφυλακή, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Άμυνας της χώρας, το οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε πιθανόν να ήταν βαλλιστικός πύραυλος.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, από την πλευρά του, μιλά για δύο -αντί για μία- εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (short-range ballistic missiles, SRBMs) προς ανατολάς, προς τη θάλασσα, από την επαρχία Βόρεια Πιονγκάν που έφτασαν σε απόσταση 430 χιλιομέτρων και το μέγιστο ύψος της πτήσης τους ήταν τα 36 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για την τρίτη εκτόξευση πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας, στις 11 Ιανουαρίου, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν, πιθανώς, βαλλιστικό πύραυλο προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ο οποίος φέρεται να ταξίδεψε για περισσότερα από 700 χλμ., σε μέγιστο ύψος 70 χιλιομέτρων και με ταχύτητα μεγαλύτερη από 12.000 χλμ την ώρα.

Την επομένη, στις 12 Ιανουαρίου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ανακοίνωσε μια επιτυχημένη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου ο οποίος, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, ταξίδεψε για 1.000 χιλιόμετρα και πέτυχε με επιτυχία τον στόχο του, αφού άλλαξε απότομα πορεία στο τελικό στάδιο της πτήσης. Η δοκιμή φέρεται να έγινε προκειμένου να ελεγχθούν οι δυνατότητες ενός εγχώριου ανεπτυγμένου υπερηχητικού όπλου.

Μια ακόμα εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Κιμ Ντονγκ-γιαπ, πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, σήμερα καθηγητή πανεπιστημίου, οι δοκιμές μπορεί κάλλιστα να εντάσσονται «στα χειμερινά γυμνάσια» και ταυτόχρονα να αξιοποιούνται για να «σταλεί ένα μήνυμα στις ΗΠΑ».

Η δεύτερη δοκιμή, που παρακολούθησε ο ηγέτης της χώρας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οδήγησε στην επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος πέντε προσώπων που συνδέονται με το βορειοκορεάτικο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «κλιμακώνουν εσκεμμένα» την κατάσταση.

Εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τη «συγκρουσιακή συμπεριφορά», η Πιονγκγιάνγκ «θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει με πιο σθεναρό τρόπο», διεμήνυσε εκπρόσωπος της βορειοκορεάτικης διπλωματίας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Με πληροφορίες από TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα