Τα πρώτα αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συσκευές επικοινωνίας έφτασαν σήμερα στα νησιά Τόνγκα, τα οποία είχαν αποκοπεί από τον κόσμο εδώ και πέντε ημέρες μετά την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε εκεί και το τσουνάμι που προκάλεσε.
Το μικρό έθνος στον Ειρηνικό αποκλείστηκε από τον κόσμο μετά την έκρηξη στις 15 Ιανουαρίου του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χααπάι, μια από τις πιο ισχυρές στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, η οποία προκάλεσε μεγάλες ζημιές όπως και το σπάσιμο του καλωδίου τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη χώρα με το παγκόσμιο δίκτυο ίντερνετ και τηλεφώνου.
Σύμφωνα με τις αρχές, στρατιωτικά αεροσκάφη από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προσγειώθηκαν σήμερα στο κύριο αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, στο νησί Τονγκατάπου. Χθες, Τετάρτη, έπειτα από μέρες εντατικών εργασιών επετεύχθη εν τέλει η απομάκρυνση στρώματος ηφαιστειακής τέφρας πέντε με δέκα εκατοστών που καθιστούσε αδύνατη τη χρήση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου.
Η Αυστραλία απέστειλε σήμερα ένα πρώτο αεροσκάφος C17 Globemaster με βοήθεια και προγραμματίζει την αναχώρηση και δεύτερου εντός της ημέρας.
Το νεοζηλανδικό αεροσκάφος που έφτασε σήμερα στην Τόνγκα «μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και υλικό βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, κυρίως δοχεία με πόσιμο νερό, κυτία υγιεινής, προσωρινά καταλύματα, γεννήτριες και εξοπλισμό επικοινωνίας», διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Νανάια Μαχούτα.
Οι πρώτες εικόνες από την Νουκουαλόφα, την πρωτεύουσα της Τόνγκα, δείχνουν κτίρια καλυμμένα από στάχτη, τοίχους που έχουν καταρρεύσει και δρόμους γεμάτους πέτρες, κορμούς δέντρων και συντρίμμια.
Περίπου 84.000 άνθρωποι, ήτοι περισσότερο από το 80% του πληθυσμού των νησιών Τόνγκα, επλήγησαν από την έκρηξη του ηφαιστείου και το τσουνάμι που ακολούθησε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στο αρχιπέλαγος υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πόσιμο νερό. «Οι υδάτινοι πόροι των νησιών Τόνγκα επηρεάστηκαν σοβαρά από την τέφρα που έπεσε και το θαλασσινό νερό από το τσουνάμι», σημείωσε η Κέιτι Γκρίνγουντ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει «ολοένα και μεγαλύτερος κίνδυνος για ασθένειες, όπως χολέρα και διάρροια».
Επίσης και τα αποθέματα σε τρόφιμα των νησιών Τόνγκα μπορεί να μην επαρκούν. «Καταστράφηκαν όλες οι καλλιέργειες», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας Φαταφέχι Φακαφανούα.
Από την στιγμή που κατέστη ξανά δυνατή η προσγείωση αεροπλάνων στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, πολλές χώρες πρότειναν να προσφέρουν βοήθεια. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την αποστολή δύο αεροσκαφών C-130. Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Γαλλία, ανακοίνωσαν επίσης βοήθεια.
Τα αυστηρά μέτρα που αποσκοπούν να εμποδίσουν την είσοδο στη χώρα του νέου κορονοϊού, από τον οποίο έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει, θα παραμείνουν σε ισχύ. Η βοήθεια θα παραδοθεί χωρίς καμία φυσική επαφή και τα πληρώματα και οι επιβάτες των αεροσκαφών θα παραμείνουν για λίγο χρόνο στο έδαφος.
Βοήθεια θα σταλεί επίσης δια θαλάσσης. Δύο νεοζηλανδικά πλοία, το HMNZS Wellington και το HMNZS Aotearoa, που μεταφέρουν πόσιμο νερό και μια μονάδα αφαλάτωσης που μπορεί να παρέχει 70.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, αναμένεται να φτάσουν αύριο στη χώρα. Η Αυστραλία θα παράσχει εξοπλισμό καθαρισμού και δύο ελικόπτερα Chinook.
Η κυβέρνηση των νησιών Τόνγκα χαρακτήρισε την ηφαιστειακή έκρηξη καταστροφή «άνευ προηγουμένου», σημειώνοντας ότι κύματα που έφταναν έως και τα 15 μέτρα κατέστρεψαν όλα τα σπίτια σε ορισμένα νησιά. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τέσσερις μήνες θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της σύνδεσης των νησιών Τόνγκα στο διαδίκτυο από την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακής καλωδίωσης SubCom.
ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ