ΑΘΗΝΑ
02:47
|
25.04.2024
Συνομιλίες των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης για την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση σήμερα στη Γενεύη θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, κλείνοντας έναν μεγάλο γύρο διαβουλεύσεων που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με επίδικο την κρίση στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περίπλοκα προβλήματα και η επίλυσή τους θα πάρει χρόνο. Δεν αναμένω ότι θα τα ρυθμίσουμε στη Γενεύη», δήλωσε χθες, Πέμπτη, από το Βερολίνο ο Μπλίνκεν, ο οποίος στοχεύει, όπως υποστηρίζει, σε μια «αμοιβαία κατανόηση» και μια αποκλιμάκωση από την ρωσική πλευρά για να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν «θα εισβάλει» στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε για «μια απάντηση γρήγορη, σοβαρή και ενωμένη των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», αν ο ρωσικός στρατός διασχίσει τα σύνορα.

«Δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τις εικασίες περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στόχος αυτής της εκστρατείας είναι η δημιουργία μιας επικοινωνιακής προκάλυψης για την προετοιμασία των δικών τους μεγάλης κλίμακας προκλητικών ενεργειών», δήλωσε, αντιδρώντας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η Μόσχα, από την πλευρά της, επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO και ότι η Συμμαχία δεν επιδιώκει να επεκταθεί προς Ανατολάς.

Ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στη Γενεύη έπειτα από μια περιοδεία-εξπρές στο Κίεβο και το Βερολίνο, ενώ την Τετάρτη ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος για μια νέα σύνοδο κορυφής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από αυτή της 16ης Ιουνίου του 2021 στη Γενεύη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία ότι θα πληρώσει  μεγάλο τίμημα σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη το βράδυ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν “ ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. (…) Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η γερμανική καγκελαρία.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα