ΑΘΗΝΑ
10:21
|
20.04.2024
Χιλιάδες υπογράφουν και πολλοί προσφέρονται να στεγάσουν τα κατοικίδια, ενώ αξιωματούχοι λένε ότι περισσότερα από 2.000 εισαγόμενα χάμστερ πρέπει να σκοτωθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές και οι λάτρεις των κατοικίδιων στο Χονγκ Κονγκ είναι εγκλωβισμένοι σε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού, με τους πολίτες να οργανώνουν μια εκστρατεία διάσωσης των χάμστερ που είναι καταδικασμένα σε ευθανασία λόγω του φόβου πως θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον Covid-19.

Την Τρίτη, κυβερνητικοί και υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι είχαν βρεθεί ίχνη του ιού σε 11 χάμστερ, όλα σε ένα κατάστημα κατοικίδιων όπου ένα 23χρονο μέλος του προσωπικού είχε αρρωστήσει. Αποφάσισαν ότι περισσότερα από 2.000 από τα εισαγόμενα από την Ολλανδία ζώα, πρέπει να θανατωθούν και κοινοποίησαν «έντονη σύσταση» στους ιδιοκτήτες να παραδώσουν τα κατοικίδιά τους.

Για πολλούς, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά από δύο χρόνια ad hoc και συχνά παράλογων μέτρων ενάντια στη πανδημία του Covid-19. Οι κάτοικοι ξεκίνησαν ενέργειες, προσπαθώντας να «κρύψουν» ή να υιοθετήσουν τα καταδικασμένα κατοικίδια. Δεκάδες χιλιάδες υπέγραψαν αναφορές, ενώ άλλοι προσφέρθηκαν να πλαστογραφήσουν αναδρομικές αποδείξεις αγοράς πριν από τις 22 Δεκεμβρίου (ημερομηνία ανίχνευσης των κρουσμάτων), ανέφερε η Washington Post. Ομάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις όπου παραδίδονται τα ζώα καλώντας τους ανθρώπους να μην τα δώσουν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης γέμισαν με πλάνα παιδιών που κλαίνε αποχαιρετώντας τα χάμστερ τους και συνεντεύξεις με ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία διάσωσής τους. Πολλοί μίλησαν ανώνυμα, με τις φωνές και τα πρόσωπά τους παραλλαγμένα, υπό τον φόβο διώξεων εν μέσω της επιδείνωσης της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ.

Ένας εκπρόσωπος της διοικητικής υπεύθυνης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, χαρακτήρισε την αντίδραση παράλογη και είπε ότι τα ζώα είχε προγραμματιστεί να υποστούν ευθανασία με… «ανθρώπινο τρόπο» έτσι ώστε να «ελαχιστοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι πιθανοί κίνδυνοι μετάδοσης του ιού».

Το Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Διατήρησης (AFCD) είπε ότι οι προσπάθειες να σωθούν τα χάμστερ εμπόδισαν το έργο τους και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Το AFCD τους απαιτεί να σταματήσουν αμέσως ανάλογες ενέργειες και να επιστρέψουν τα χάμστερ που έχουν απαχθεί», ανέφερε. «Εάν οι ενδιαφερόμενοι συνεχίσουν να κάνουν τέτοιες ενέργειες ή αποτύχουν να επιστρέψουν τα χάμστερ, το AFCD θα παρακολουθήσει αυστηρά την πορεία της κατάστασης και θα παραδώσει το ζήτημα στην αστυνομία».

Οι φιλοζωικές οργανώσεις επικρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης και προτρέπουν τους ανθρώπους «να μην παραδώσουν τίποτα», λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομική δικαιοδοσία για να διατάξει κάτι τέτοιο. Μέχρι την Πέμπτη, μόλις 68 από τα χάμστερ είχαν παραδοθεί από τους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι αρχές παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια στους ανθρώπους, αλλά προσθέτουν πως θα πρέπει όλοι να ενεργήσουν με προσοχή και μέγιστη προφύλαξη.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η πηγή της μόλυνσης ήταν η αποθήκη που περιείχε περισσότερα από 1.000 χάμστερ σε κοντινή απόσταση», δήλωσε ο Γουέν Κβόκ-γιουνγκ, κορυφαίος μικροβιολόγος και κυβερνητικός σύμβουλος, την Τετάρτη. «Ο ιός θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης και να εξαπλωθεί σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων και άλλα καταστήματα λιανικής».

ΠΗΓΗ: Τhe Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα