ΑΘΗΝΑ
09:18
|
26.04.2024
«Δεν υπάρχει θετική απάντηση στο κύριο ζήτημα» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να έλαβαν υπόψη τους τις ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας κατά τη σύνταξη της απάντησής τους στις προτάσεις της Μόσχας, ούτε έδειξαν προθυμία να κάνουν κάτι τέτοιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας τις γραπτές απαντήσεις των Δυτικών που παραδόθηκαν χθες στη Μόσχα.

«Καθίσταται σαφές ότι όσον αφορά τις κύριες πτυχές του σχεδίου συμφωνίας που καταθέσαμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι έλαβαν υπόψη τους τις ανησυχίες μας» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και ενημέρωσε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ζήτησαν από τη Ρωσία να μην δημοσιοποιήσει τις απαντήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε προσχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ με κύριες αιχμές την εγκατάλειψη των σχεδίων για επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, δηλαδή τη μη ένταξη της Ουκρανίας, και τον περιορισμό στην ανάπτυξη σοβαρών επιθετικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών. .

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης σήμερα πως οι ΗΠΑ δεν έδωσαν θετική απάντηση στο κύριο αίτημα της Ρωσίας, δηλαδή να τερματισθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα προς την Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει θετική απάντηση στο κύριο ζήτημα» μέσα στα έγγραφα που η Μόσχα παρέλαβε εκ μέρους της Ουάσινγκτον, αλλά «υπάρχει μια αντίδραση που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση στα δευτερεύοντα ζητήματα», αναφέρει ο Λαβρόφ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ρωσίας αναφορικά με τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που παρελήφθησαν χθες, δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από TASS, Capital

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα