ΑΘΗΝΑ
01:19
|
29.09.2024
Διατηρούνται οι υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς παραμένει σε υψηλούς τόνους η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να συνεδριάσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει «την απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που αντιπροσωπεύει η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας».

«Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα και η Ρωσία προχωρά σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες με στόχο την Ουκρανία, κάτι το οποίο συνιστά ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε δελτίο Τύπου η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εξετάσουν με ειλικρίνεια τα γεγονότα και να αναλογιστούν τι διακυβεύεται για την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ευρώπη και τη διεθνή τάξη σε περίπτωση περαιτέρω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή δεν είναι μια στιγμή “περιμένουμε και θα δούμε”. Η πλήρης προσοχή του Συμβουλίου είναι απαραίτητη τώρα», έγραψε η πρέσβειρα στον λογαριασμό της στο twitter.

«Η κατάσταση απαιτεί και σκληρότητα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αναφερόμενη στην ουκρανική κρίση, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα απολύτως τις μέχρι τώρα επιλογές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, χωρίς όμως την παράδοση αμυντικών όπλων.

Από την πλευρά της η Μόσχα που έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή σε ουκρανικό έδαφος, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και η επέκταση της Συμμαχία προς τα ανατολικά, συνιστά αυξανόμενη απειλή εναντίον της, σκοπεύει να απευθυνθεί επισήμως σε όλες τις χώρες, οι ηγέτες των οποίων έχουν υπογράψει τις διακηρύξεις του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και στην Αστάνα το 2010 με το ερώτημα «γιατί αποσπούν από τις ίδιες τους τις υποχρεώσεις μόνο ένα σημείο, ενώ επιχειρούν να αγνοήσουν τις προϋποθέσεις τήρησης αυτού του αγαπημένου γι’ αυτούς σημείου».. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παρέδωσαν την γραπτή τους απάντηση στις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά η Ρωσία, με τη Μόσχα να δηλώνει ελάχιστα ικανοποιημένη από το περιεχόμενο της απάντησης, καθώς όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να έλαβαν υπόψη τους τις ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας κατά τη σύνταξη της απάντησής τους στις προτάσεις της Μόσχας, ούτε έδειξαν προθυμία να κάνουν κάτι τέτοιο»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα