ΑΘΗΝΑ
15:55
|
25.04.2024
Καταστροφικές οι συνέπειες από την ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα. Περού σε συναγερμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Περού Ρούμπεν Ραμίρες δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδόν 12.000 βαρέλια πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα στις 15 Ιανουαρίου. Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τη διαρροή ως «οικολογική καταστροφή» που ευθύνεται για τους θανάτους τοπικών ψαριών και θαλασσοπούλων.

Συνέβη, όταν το δεξαμενόπλοιο στο διυλιστήριο La Pampilla χτυπήθηκε από κύματα που συνδέονται με την ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα. Η τοποθεσία, περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) βόρεια της Λίμα, ανήκει στην ισπανική εταιρεία πετρελαίου Repsol.

Τόνγκα: Η έκρηξη του «θηρίου» μία ημέρα πριν τον τσουνάμι (video)

Το Περού ζήτησε αποζημίωση και οι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για τον ρόλο της Repsol στο περιστατικό. Ένας δικαστής δέχθηκε ένα αίτημα την Παρασκευή να απαγορεύσει σε τέσσερα στελέχη της εταιρείας να εγκαταλείψουν τη χώρα για 18 μήνες εν μέσω της συνεχιζόμενης έρευνας.

Σε μια δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, η Repsol είπε ότι «Θα συνεργαστεί πλήρως με οποιαδήποτε ποινική έρευνα» και είπε ότι ήδη βοηθά στα προκαταρκτικά στάδια «Κύριο μέλημά μας είναι ο καθαρισμός του περιβάλλοντος. Η Repsol καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον καθαρισμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα» πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Repsol είπε ότι είχε υπολογίσει το πετρέλαιο που χύθηκε ισοδύναμο με 10.396 βαρέλια, μετά από αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης που ανέφερε τον αριθμό σε 11.900 – από τα 6.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Σε μια ενημέρωση την Παρασκευή, το υπουργείο Περιβάλλοντος είπε, ότι το ένα τρίτο του χυμένου πετρελαίου έχει ανακτηθεί από τον ωκεανό και σε 20 παραλίες.

Κρανίου τόπος η Τόνγκα: Δύο νεκροί, στρώματα ηφαιστειακής τέφρας παντού

Κάποιοι ντόπιοι ψαράδες έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες, επειδή δεν μπορούν να βγουν στη θάλασσα και να εργαστούν λόγω της καταστροφής. Η Repsol προηγουμένως κατηγόρησε τη διαρροή σε ασυνήθιστα κύματα που προκλήθηκαν από την τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα, πάνω από 10.000 χιλιόμετρα μακριά.

Το Mare Doricum, το υπό ιταλική σημαία δεξαμενόπλοιο, που εμπλέκεται στη διαρροή, έχει επίσης απαγορευτεί να αποπλεύσει. Το La Pampilla είναι χτισμένο ακριβώς έξω από την πόλη Ventanilla στην περιοχή της Λίμα και είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Περού, παρέχοντας περισσότερο από το ήμισυ της τοπικής αγοράς καυσίμων.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα