Το κοινοβούλιο της Ινδίας άνοιξε εν μέσω νέων σοβαρών καταγγελιών που φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Το κυβερνών κόμμα κατηγορείται πως αγόρασε το διαβόητο λογισμικό κατασκοπείας «Pegasus», ισραηλινής κατασκευής, για να κατασκοπεύει τους επικριτές του.
Οι New York Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ινδία απέκτησε το «Pegasus» από το Ισραήλ ως μέρος μιας αμυντικής συμφωνίας το 2017. Παρόμοιοι ισχυρισμοί είχαν προκύψει και πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση του BJP τους είχε αρνηθεί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στο κοινοβούλιο και ότι παραπλανεί τους πολίτες.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε «διαδικασία προνομίου» -κοινοβουλευτικός έλεγχος που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου μέλη της κυβέρνησης κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας – εναντίον του υπουργού Πληροφοριών και Τεχνολογίας Ασβαινί Βαϊσνού για «σκόπιμη παραπλάνηση της Βουλής».
«Η κυβέρνηση, από το βήμα της Βουλής, πάντα υποστήριζε ότι δεν είχε καμία σχέση με το λογισμικό κατασκοπείας ‘Pegasus’ και ποτέ δεν αγόρασε το λογισμικό υποκλοπής spyware από τον όμιλο NSO… υπό το φως των αποκαλύψεων… φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μόντι έχει παραπλανήσει το κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο», έγραψε ο αρχηγός του κόμματος του Κογκρέσου σε αντιπολιτευτική εφημερίδα.
Οι κατηγορίες αναμένεται να οδηγήσουν σε έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται πριν από τον ετήσιο προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη, και λίγες ημέρες πριν πέντε πολιτείες προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέα τοπική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αρνείται ότι διέταξε οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση. Πέρυσι, ο υπουργός Πληροφορικής Ασβαινί Βαϊσνού είχε χαρακτηρίσει τις σχετικές κατηγορίες ως μια «δόλια» απόπειρα «να συκοφαντηθεί η ινδική δημοκρατία και οι θεσμοί της». Μιλώντας στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο είπε ότι η κυβέρνηση «δεν είχε καμία συναλλαγή με την NSO Group Technologies».
Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση από τον Μόντι ή τους υπουργούς του από τότε που εμφανίστηκαν οι πρόσφατες καταγγελίες. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τη «σιωπή» της κυβέρνησης για το θέμα και απαίτησαν από τον Μόντι να απολογηθεί.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο δημιούργησε μια επιτροπή για να εξετάσει τους ισχυρισμούς αφού η κυβέρνηση απέτυχε επανειλημμένα να απαντήσει στις κοινοβουλευτικές επερωτήσεις, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια. Οι δικαστές είχαν δηλώσει τότε ότι η κυβέρνηση δεν τους είχε αφήσει «καμία επιλογή» παρά να αποδεχθούν «εκ πρώτης όψεως» τις καταγγελίες που «εκπόνησαν οι αναφέροντες».
ΠΗΓΗ: BBC