ΑΘΗΝΑ
13:34
|
05.12.2022
Η απόφαση αφορά “υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε απόψε ότι πρόσθεσε την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, στην μαύρη λίστα των απειλών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Δεν ήταν η μόνη ισραηλινή εταιρία που μπήκε στην “μαύρη λίστα”. Ήταν και η εταιρία Candiru καθώς κρίθηκε επίσης πως συνιστά “απειλή” για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε πως οι ΗΠΑ “είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο για να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό”.

Σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη αίσθηση έκανε η περίπτωση της NSO, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας το καλοκαίρι μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από έρευνες μιας κοινοπραξίας 17 διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Τότε αποκαλύφθηκε ότι το Pegasus επέτρεπε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτά τα προγράμματα υπολογιστών “έδωσαν τη δυνατότητα σε ξένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην καταστολή πέρα από τα σύνορά τους (…) για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή”, υπογραμμίζουν οι αμερικανικές αρχές στην ανακοίνωση.

Η αντίδραση της NSO

Εκπρόσωπος της NSO δήλωσε “άναυδος” από την απόφαση ανακοινώνοντας:

Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση των ΗΠΑ και θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει.Η εταιρεία έχει έναν αυστηρό χάρτη δεοντολογίας που βασίζεται στις αμερικανικές αξίες.

Το υπουργείο έθεσε επίσης στην μαύρη λίστα του μια άλλη ισραηλινή εταιρεία (Candiru), μια ρωσική εταιρεία (Positive technology) και μια εταιρεία της Σιγκαπούρης (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταστολή εναντίον οπαδών με απτόητα ΜΑΤ να επιτίθενται εν ώρα διακομιδής σε νοσοκομείο

Επανειλημμένες επιθέσεις των ΜΑΤ σε οπαδούς του Ηρακλή, με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιμένουν στην καταστολή την ώρα που άνδρας διακομιζόταν με αναπνευστικά προβλήματα.
ΣΥΝΑΦΗ

Επιμονή Δένδια κατά του αναθεωρητισμού τον 21ο αιώνα

Τραυματίστηκε βαριά μετανάστης που παρασύρθηκε από τρένο στη Δράμα

Έκκληση επιστημόνων: «Σταματήστε να καίτε δέντρα για να παράγετε ενέργεια!»

«Φουντώνει» η φημολογία περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα