ΑΘΗΝΑ
01:15
|
24.04.2024
Διαλύεται η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Novalpina, στην οποία ανήκει ο ισραηλινός όμιλος NSO που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου υποκλοπών Pegasus.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Novalpina, στην οποία ανήκει ο ισραηλινός όμιλος NSO που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου υποκλοπών Pegasus, πρόκειται να διαλυθεί, δήλωσε σήμερα στο AFP πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας Echos.

“Το ταμείο που κατέχει τρεις συμμετοχές (δηλαδη) τη NSO, τα γαλλικά εργαστήρια X.O και τα καζίνο Olympic Entertainment θα τεθεί υπό εκκαθάριση από τρίτο διεθνή διαχειριστή ο οποίος θα οριστεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε η πηγή που πρόσκειται στην εταιρεία, την οποία επικαλείται η οικονομική εφημερίδα.

Η Novalpina είχε εξαγοράσει το 2019 την NSO, γνωστή για το λογισμικό κατασκοπίας Pegasus, που βρίσκεται στον πυρήνα του παγκόσμιου σκανδάλου κατασκοπίας, το οποίο επέτρεψε την υποκλοπή των τηλεφωνικών αριθμών τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 85 ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη 14 αρχηγών κρατών μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν — κατηγορίες τις οποίες η NSO αρνείται.

H διάλυση της Novalpina αποφασίστηκε επίσημα προκειμένου να τεθεί τέλος σε έναν “εσωτερικό πόλεμο” ανάμεσα σε διευθυντές της λονδρέζικης εταιρίας, σύμφωνα με προσκείμενη πηγή την οποία επικαλείται η Les Echos. Όμως “το σκάνδαλο των υποκλοπών μπορεί να αποτέλεσε ένα ακόμη σήμα κινδύνου”, προσθέτει η εφημερίδα καθώς η εταιρία αντιμετώπιζε πίεση από ΜΚΟ εδώ και καιρό.

Το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων. Η έρευνα αναφέρει ότι έως και 50.000 τηλέφωνα ακτιβιστών, δημοσιογράφων και δικηγόρων, βρέθηκαν στο στόχαστρο των “πελατών” της ισραηλινής εταιρείας. Η ισραηλινή εταιρεία αρνείται ότι έχει διαπράξει κάποια παρανομία και διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών και τρομοκρατών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα