ΑΘΗΝΑ
16:05
|
25.04.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να είχε μπει στο στόχαστρο του Μαρόκου – Το Ραμπάτ απαντά με μήνυση σε βάρος Διεθνούς Αμνηστίας και “Forbidden Stories”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να έχει αλλάξει τηλεφωνική συσκευή και αριθμό, μετά τις πρόσφατες αναφορές ότι έγινε στόχος του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus, το οποίο παρείχε με το αζημίωτο η ισραηλινή εταιρεία NSO σε “αυταρχικές κυβερνήσεις”. Το γραφείο του προέδρου ανακοίνωσε ότι ο κ. Μακρόν έδωσε εντολή για την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι ο ίδιος και 14 υπουργοί του ενδεχομένως να ήταν στόχοι κατασκοπείας εκ μέρους του Μαρόκου.

Οι μαροκινές αρχές διαψεύδουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το σύστημα Pegasus και χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες “αβάσιμες και κατασκευασμένες”. Μάλιστα, το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο RT News αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Μαρόκου σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά της Διεθνούς Αμνηστίας και της γαλλικής ΜΚΟ ‘Forbidden Stories’ για συκοφαντική δυσφήμιση αφού αυτοί οι δύο οργανισμοί εμπλέκουν το Ραμπάτ στο σκάνδαλο κατασκοπείας με το λογισμικό υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μηνυμάτων και φωτογραφιών από έξυπνα κινητά. “Το κράτος του Μαρόκου επιθυμεί να διαλευκανθούν και να λάμψει η αλήθεια για αυτές τις κατηγορίες που διακινούνται από τους δύο οργανισμούς χωρίς καμία χειροπιαστές και συγκεκριμένες αποδείξεις”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος Ολιβιέ Μπαρατέλι εκ μέρους του Μαρόκου.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν το λογισμικό εγκαταστάθηκε κάποια στιγμή στο τηλέφωνο του Γάλλου προέδρου. Όμως ο αριθμός του βρισκόταν σε μια λίστα 50.000 επαφών που πιστεύεται ότι ήταν στόχοι της εταιρείας NSO Group, της κατασκευάστριας του Pegasus, από το 2016. Στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν ακόμα ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαράμ Σαλίχ, της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα και των πρωθυπουργών του Πακιστάν, της Αιγύπτου και του Μαρόκου. Περιλαμβάνονται, επίσης, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, αξιωματούχοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες από δεκάδες χώρες, ενώ η λίστα διέρρευσε στον Τύπο, με μια ομάδα εφημερίδων, μαζί με την Διεθνή Αμνηστία.

Πηγή: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα