ΑΘΗΝΑ
22:22
|
05.05.2024
Η ελβετική πολυεθνική τράπεζα φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών μέσω ξεπλύματος χρημάτων από στέλεχός της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας διεκδικεί από την Credit Suisse, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, 42,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ως ποινή για τις κατηγορίες του ξεπλύματος χρημάτων και των συνδιαλλαγών με εγκληματικούς κύκλους. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας.

Η έρευνα του γραφείου της γενικής εισαγγελίας ανακάλυψε ότι, το Δεκέμβριο του 2020, η τράπεζα διατηρούσε μέσω των υπαλλήλων της δραστηριότητα σε κύκλωμα της βουλγαρικής μαφίας, στο οποίο ανήκουν βαρόνοι της νύχτας οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος από εμπόριο κοκαΐνης.

Η ελβετική τράπεζα απάντησε ότι «αρνείται εξ ολοκλήρου τις κατηγορίες εναντίον της ως άνευρες και είναι πεπεισμένη ότι ο πρώην υπάλληλός της που εμπλέκεται στην υπόθεση είναι αθώος». Μάλιστα, η Credit Suisse δήλωσε στο πρακτορείο του Reuters ότι θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τη θέση της στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έχει ιστορικό σκανδάλων και αθέμιτων πρακτικών οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία της να δεχθεί πλήγμα μετά και την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλων απωλειών το προσεχές διάστημα εξαιτίας των δικαστικών της περιπετειών, καθώς και της υποχώρησης της κερδοφόρας δραστηριότητας των τμημάτων της του εμπορίου και της διαχείρισης πλούτου.

Η εισαγγελία κατηγορεί την τράπεζα ότι εν γνώση της δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την διακοπή των παράνομων πρακτικών στο εσωτερικό της. Όσον αφορά στο πρώην στέλεχος της τράπεζας, ο οποίος κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της επιχείρησης ξεπλύματος, η έρευνα της εισαγγελίας υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε μεταφορές πόρων αμφίβολης προέλευσης αξίας εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων μεταξύ του 2004 και του 2008.

Πηγές: Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα